20 bin öğrenciye skolyoz taraması
Karadeniz HaberleriSamsun Sağlık Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde kentteki 1015 yaş grubundaki yaklaşık 20 bin öğrenciye skolyoz taraması yapılacak.
Ortaokul çağındaki çocuklarda skolyoz riskini belirlemek, böylece erken teşhis ile halk sağlığına katkıda bulunmak amacıyla proje başlatıldı.
Bu kapsamda gönüllü aile hekimi ile fizyoterapistler tarafından il genelindeki 69 okulda 20 bin öğrenciye skolyoz taraması yapılırken, hastalığın belirtileri konusunda öğretmen ve velilere de bilgi verilecek.
Balaç İlköğretim Okulunda başlayan proje kapsamında, ilk olarak öğrencilerin sırt çantalarının kilogramı alındı. Daha sonra boyu ölçülen öğrencilerin omurga sağlığına bakıldı.
Samsun Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç, AA muhabirine, çocukların ağır çanta taşımasının vücudu ve dengeyi bozduğunu, özellikle omurga ile ilgili sıkıntılara yol açabildiğini söyledi.
Toplumda çok da bilinmeyen skolyoz rahatsızlığının tespiti için okullarda tarama yapmaya başladıklarını belirten Oruç, "Skolyoz, fiziki muayenede şüphe edilebilen bir omurga deformitesi olmakla birlikte radyolojik doğrulama yapılarak tanısı kesinleşen bir sağlık problemidir. Skolyoz, genellikle çocukların ergenlik, kız çocukların adet dönemi başlangıçlarında artış gösterme eğilimindedir. Bu nedenle aileler çocuklarının omurgalarını dikkatle takip etmelidir." dedi.
Oruç, çocuğun sırtına arkadan bakıldığında omuzlarından birinde yükseklik, kalçanın bir tarafa kayması, belkol arasındaki mesafede farklılık bulunması halinde skolyozdan şüphe edilebileceğini belirterek, şöyle devam etti:
"Öğrencilerin ağır çantaları, bunu sürekli aynı tarafta taşımaları, okul çantasının ergonomik kullanıma uygun olmaması kötü duruş oluşumuna yol açabilir Öğrencilerin omurga şeklinin bozulmasında görülen semptomlara ilişkin ifadeleri incelendiğinde, 'sırada otururken kendini rahatsız hissetme', 'okulda yazı yazarken sıraya eğilme zorunda hissetme', 'okul çantasının ağırlığından dolayı rahatsız olma', 'okul çantasını tek omzunda taşıma' gibi konular dikkat çekmektedir. Her dört öğrenciden biri sırada otururken kendini rahatsız hissetmekte ve okul çantasını tek omzunda taşımaktadır."
Oruç, eğitim öğretim yılı sonuna kadar tamamlanacak taramada hastalık şüphesi görülen öğrencilerin fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanelerine yönlendirileceğini kaydetti.
Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit ise öğrencilerde birtakım hasatlıkların erken tespiti ve teşhisinin önemli olduğunu belirterek, "Bu yönüyle Sağlık Müdürlüğümüzle yaptığımız önemli bir proje yürütüyoruz. Skolyoz taramasında öğrencilerimizde bu hastalığı erken teşhis ettiğimizde tedavisi de mümkün oluyor. İlerleyen yaşlarda skolyoz hastalığı çocuklarımızda kalıcı birtakım sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Çocuklarımızın sağlığı açısında bu tür taramaları çok önemsiyoruz. Ailelerimiz de çocuklarımızı duruş ve hareket olarak kontrol ederse şüphelendiklerinde en yakın sağlık kuruluşuna giderek bu hastalığın önüne geçmiş olabiliriz." ifadesinde bulundu.
İlginizi Çekebilir