© Haber Rize 2022

6'lı masa bu hafta toplanıyor

Bu hafta sonu toplanacak dördüncü liderler zirvesinde masada CHP'nin sunacağı 8 seçenekli teklif olacak. Siyasi analistler sözkonusu hangi seçenek uygulanırsa uygulansın parlamenter sisteme geri dönüş için Meclis'te gerekli çoğunluğu sağlayamayacağına dikkat çekiyor

Seçim Yasası'ndaki değişikliklerin "kendilerine tuzak kurmak amacıyla yapıldığını" düşünen muhalefet bloku, Cumhur İttifakı'nın bu hamlesine karşı atacağı adımları planlıyor. Bu hafta sonu (24 Nisan'da) Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal'ın ev sahipliğinde yapılacak olan dördüncü liderler zirvesi yaklaşırken altı partide kurmayların simülasyon ve formül çalışmaları büyük oranda tamamlandı. Bu haftaki buluşmada masada CHP'nin sunacağı teklif olacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçen hafta yaptığı açıklamada, hazırladıkları sekiz seçenekli çalışmayı 6'lı masaya sunacaklarını söylemişti. CHP'nin masaya koyacağı bu seçeneklerden ilki 6 partinin tüm illerde seçime CHP ya da İYİ Parti listeleriyle girmesini öngörüyor. Bu seçenekte en avantajlı partiye illerde liste çıkarma önceliği tanınacak. DEVA, Demokrat, Gelecek ve Saadet partilerinin adayları, CHP ve İYİ Parti'nin listelerine eklenecek. İkinci seçenek Millet İttifakı çatısı altında CHP ve İYİ Parti'nin bir blok; DEVA, Demokrat, Gelecek ve Saadet partilerininse ikinci blok oluşturmaları ve iki ayrı liste ile seçime girilmesini öngörüyor. Bu seçenek 4+2 formülü olarak ifade ediliyor. Üçüncü seçenek bu formülün 3+3 şeklinde uygulanması. Yani CHP, İYİ Parti ve Demokrat Parti bir bloku oluşturuken ikinci blokta ise DEVA, Gelecek ve Saadet partileri yer alacak.


Yeni bir ittifak kurulması da gündemde


CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun bu hafta sonu yapılacak olan dördüncü liderler zirvesinde masaya koyacağı seçenekler arasında en dikkat çekeni ise şüphesiz dördüncü seçenek. Zira bu seçenek üçüncü bir ittifakın kurulmasını öngörüyor. Buna göre CHP ve İYİ Parti seçimlere Millet İttifakı çatısı altında girecek. DEVA, Demokrat, Gelecek ve Saadet partileri ise yeni bir ittifak oluşturarak seçimlere katılacak. İki ittifak illerde farklı listeler çıkaracak. Beşinci seçenek ise ittifaktaki tüm partilerin illerdeki oy potansiyellerine bakılarak "karşılıklı çekilme sistemi" uygulanmadı. Bu seçenekte hangi parti ya da blok avantajlı durumdaysa o ilde liste çıkarma önceliği ona bırakılacak. Yedinci seçenek ise Cumhur İttifakı'nda yer alan AKP, MHP ve BBP'nin ayrı listelerle seçime gitmesi durumunda ne yapılacağını ortaya koyuyor. Böyle bir durumda ilk altı formül üzerinden en yüksek faydanın sağlanacağı seçenek değerlendirilecek. Sekizinci seçenek ise AKP, MHP ve BBP, Cumhur İttifakı çatısı altında tek listeyle seçime girerse yine ilk altı formül masaya yatırılarak en fazla milletvekilini elde etme olanağı sunan seçeneğe odaklanılacak.


Hedef daha fazla vekil, ama...


Gelişmler 6'lı masanın etrafında toplanan liderlerin öncelik verdikleri konunun illerden daha fazla vekil çıkarmak olduğu anlaşılıyor. Uzmanlar muhalefet bloku için en iyi senaryonun ittifakı oluşturan partilerin 'ortak listeyle' seçimlere girmesi olduğu görüşünde. Siyasi analistlere göre muhalefet blokundaki 6 partinin katılımıyla ortak liste halinde seçimlere girilmesi durumunda yaklaşık 290 vekil çıkarılması mümkün olabilecek. Bu durumda Cumhur İttifakı'nın vekil sayısı ise 250'de kalacak. Öte yandan CHP'nin bu hafta sonu masaya koyacağı tüm senaryolarda HDP'nin çıkaracağı milletvekili sayısının da 55 ila 70 arasında değişeceği kaydediliyor. Bu durum CHP'nin hangi senaryosu uygulanırsa uygulansın muhalefet blokunu oluşturan partilerin vaad ettiği parlamenter sisiteme dönüş için gerekli anayasa değişikliğinin meclisten geçmesi için gerekli olan 360 vekil sayısına ulaşılmasının mümkün olmadığı anlaşılıyor. İşin ama'sı da burada başlıyor. Muhalefet blokunun parlamentoda çoğunluğu sağlamak için bir formülü var mı belli değil. Bu formül bulunamazsa belki muhalefet bloku Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı gönderebilir ancak, Erdoğan'ın Türkiye'ye getirdiği sistem kalmaya devam edebilir. Siyasi analistlere göre Meclis'te anayasa değişikliği yapabilecek 360 milletvekili çoğunluğunu sağlamak için muhalefet blokunun 6 partiyle sınırlı tutulmaması, muhalefetteki diğer partilerin de katılımıyla çok daha geniş tabanlı bir ittifak kurulması gerekiyor.


Her şey Millet İttifakı'na bağlı!


Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM) son yaptığı anketle, Cumhur ve Millet İttifakı'nın olası seçimde çeşitli senaryolara göre kaç milletvekili çıkaracağını ölçtü. Son anket sonucunu paylaşan TEAM, ocak ayında 2 puanlık artışla oyunu yüzde 46'ya çıkaran Cumhur İttifakı'nın mart ayında yüzde 42.9'a gerilediğini belirtti. Ankette, olası senaryolara göre ittifakların çıkarabileceği milletvekili sayıları da ölçüldü. TEAM'ın anket sonucuna ilişkin açıklamasına göre Cumhur İttifakı'nın yüzde 44 oy oranında ulaşması durumunda meclis çoğunluğunu alma ihtimali yüksek. Bu ihtimal muhalefetin ittifak davranışına da bağlı olacak. TEAM anketine göre yüzde 44 oy oranı üzerinde yapılan değerlendirmelere göre Cumhur İttifakı'nın vekil sayısı Millet İttifakı'nın belirleyeceği politikalar nedeniyle 262 ile 312 arasında değişebilecek.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER