Aşı karşıtlarının 'kalp krizi geçiren askerler' videosu yalan
GündemSosyal medyada Hint askerlerinin Covid-19 aşısı nedeniyle kalp krizi geçirdiği iddiası sahte çıktı. Videodaki askerlerin dayanıklılık koşusunun ardından baygınlık geçirdiği ortaya çıktı.
Sosyal medyada korona virüsü (Covid-19) aşısı ve HAARP frekansları nedeniyle kalp krizi geçirdikleri iddia edilen Hint askerlerin videosu viral oldu. Video, çok sayıda aşı karşıtı açıklamayla birlikte paylaşıldı.
Teyit.org'da yer alan incelemeye göre, videodan alınan ekran görüntüleri InVid aracılığıyla tersine aratıldığında, 21 Ağustos 2021’de Hindistan’ın Pencap şehrinde bulunan Mamun Askeri İstasyonu’nda yapılan dayanıklılık testlerinin ardından çekildiği tespit ediliyor.
Hindistan basınına yansıyan bilgilerde de askerlerin baygınlık sebebi, Covid-19 aşısı ya da HAARP olarak belirtilmiyor.
Haberlere göre, dayanıklılık koşusu sırasında bir asker sıcak ve nemli hava koşullarına ve uzun süreli yüksek fiziksel efor harcamaya bağlı yorgunluk sebebiyle hayatını kaybetmiş, baygınlık geçiren 34 asker ise Pathankot Askeri Hastanesi’ne kaldırılmış.
Hindistan basınında bu bilgileri doğrulayan çok sayıda haber yayınlandı. Tribune India, 21 Ağustos 2021’deki haberinde Hindistan Ordusu Batı Komutanlığı’ndan bir yetkilinin bilgileri doğrulayan açıklamasına yer verdi.
The Indian Express gazetecilerinden Man Aman Singh Chhina, olayın yaşandığı gün Twitter hesabından basının aktardığı bilgileri doğrulayan bir paylaşımda bulundu. Hindistan’da yayın yapan IFCN üyesi teyitçilerden Boomlive da iddiayı yalanladı.
Wolfram Alpha yardımıyla olayın olduğu 21 Ağustos 2021’in sıcaklık değerlerine ulaşmak mümkün. Haberlerde belirtildiği üzere etkinliğin yapıldığı Pathankot şehrinde sıcaklık 26 ila 31 dereceyken nem ortalaması yüzde 85 olarak kaydedilmiş ve gün içinde bu oran daha yüksek rakamlara da ulaşmış.
Ayrıca iddia edildiği üzere HAARP frekansları insan sağlığına olumsuz etki edecek kadar güçlü değil. HAARP, asıl olarak Amerika’nın Alaska eyaletinde iyonosferin özelliklerini araştırmak amacıyla kuruldu. Ancak bugüne kadar pek çok komplo teorisinin de odağında yer aldı. HAARP hakkında depremlere sebep olmak, iklim değiştirmek ve insan zihnini kontrol etmek gibi birçok komplo teorisi bulunuyor.
Maryland Üniversitesi Fizik Profesörü Dennis Papadopoulos, HAARP frekansları aracılığıyla insan zihninin kontrol altına alınamayacağının altını çiziyor.
HAARP’ın resmi sitesinde de insan sağlığına olumsuz etki edebilecek büyüklükte frekanslar olmadığı ve zihin kontrolü yapılamayacağı açıkça belirtilmiş.
Öte yandan, iddiada yer aldığı gibi güçlü frekanslar gönderilmiş olsaydı, diğer askerlerin de etki altında ve baygın olması beklenirdi. Ancak videoda yalnızca bir grup askerin yerde baygın yattığı, diğerlerinin onlara ilk yardım müdahalesinde bulunduğu görülüyor.
Ayrıca iddiayı öne süren hesabın birçok aşı karşıtı iddiayı da paylaştığı dikkati çekiyor.
İlginizi Çekebilir