© Haber Rize 2022

Avrupa piyasaları Ekim işlemlerine yükselişle başladı

İstanbul, 1 Ekim (Hibya) - Avrupa hisse senetleri Eylül ayını karamsar bir şekilde kapattıktan sonra, Ekim ayına pozitif bölgede işlem görerek başladı.

Pan-Avrupa Stoxx 600, sektörler ve büyük borsaların ayrışmasıyla açılış ticaretinde yüzde 0,2 arttı. Teknoloji, seyahat ve eğlence hisseleri yüzde 0,44 artışla kazançlara öncülük ederken, ev eşyaları sektörü hisseleri yüzde 0,48 değer kaybetti.

Ekim ayına iyimser bir başlangıç, Avrupa hisse senetlerinin Pazartesi günü düşüşle kapanmasının ardından geldi ve neredeyse tüm sektörler ve büyük borsalar negatif bölgede yer aldı.

Yatırımcılar Salı günü Euro bölgesinden gelecek Eylül ayı öncü enflasyon verilerine odaklanacak. Pazartesi günü açıklanan uyumlaştırılmış Almanya enflasyon verileri, ülkenin tüketici fiyat endeksinin Ağustos ayındaki yüzde 2’den Eylül ayında yüzde 1,8’e gerilediğini gösterdi.

Bu veriler Avrupa Merkez Bankası’nın yeni bir faiz indirimine gitme ihtimalini arttırıyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan ön verilere göre, hem Fransa hem de İspanya’da uyumlaştırılmış enflasyon oranı Eylül ayında ECB’nin yüzde 2’lik hedefinin altına düştü.

ABD hisse senedi vadeli işlemleri, S&P 500’ün Eylül ayı sonuna kadar rekor seviyede kapanmasının ardından Pazartesi akşamı çok az değişti.

Yatırımcılar ayrıca, Pazartesi günü merkez bankasının faiz politikası için bir sonraki adımlara ilişkin ”önceden belirlenmiş bir rotada olmadığını” söyleyen Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell’ın yorumlarına da tepki gösterdi. Powell, ekonominin beklendiği gibi performans göstermesi halinde bu yıl her biri çeyrek puan olmak üzere iki faiz indirimi daha beklediğini söyledi.

Asya-Pasifik’te, Güney Kore, Hong Kong ve Çin anakarası gibi bazı Asya piyasaları Salı günü resmi tatil nedeniyle kapalı. Çin anakarası ise Altın Hafta tatili nedeniyle haftanın geri kalanında kapalı olacak.

Hibya Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER