Bakan Çavuşoğlu: ”Mısır ile ortak kültürümüz var”
GündemDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile Kahire’de ortak basın toplantısı düzenledi.
Bakan Çavuşoğlu’nun konuşmasından bazı satır başları şöyle:
“Türkiye’de meydana gelen asrın felaketi depremden sonra bize verdikleri destek için Mısır Hükümeti’ne ve kardeş Mısır halkına huzurlarınızda bir kere daha teşekkür etmek istiyorum. Bu zor zamanlarda gösterilen dayanışmayı, verilen desteği halkımız, bizler hiçbir zaman unutmayacağız.
Kardeşim Semih’in de söylediği Mısır ile tarihi bağlarımız var. Ortak kültürümüz var. Kardeşlik bağlarımızı yeniden güçlendirmek için liderlerimiz ortaya bir irade koydu.
Mısır Doğu Akdeniz için önemli bir ülkedir. Sadece Doğu Akdeniz için değil Arap dünyası için önemli bir ülkedir. Bunu her zaman söylüyoruz. Sadece ilişkilerimiz normalleştiği için söylemiyoruz. İlişkilerimizin tamamen koptuğu yıllarda bile bunu özellikle vurguluyorduk.
Mısır’ın önemli bir rolü vardır. Şu anda özellikle Filistin konusunda Mısır’ın oynadığı rolü de takdirle karşıladığımızı bir kere daha söylemek isterim. Dolayısıyla biz Mısır ile ilişkilerimizi geliştirirken sadece her iki ülkenin yararına neler yapılabiliri konuşmuyoruz. Bunun ötesinde ilişkilerimizin normalleşmesinin önemi var. Bölgenin istikrarı için, ekonomik kalkınması için, var olan sorunların çözümünde oynanacak rol için ikili ilişkilerin geliştirilmesinin önemini hepimiz biliyoruz. Bölgemizin huzura ihtiyacı var. Dolayısıyla huzur ve bekası için bölgemizin birlikte çalışmamız lazım.
İlişkilerimizde kopukluk oldu. Sanırım bundan alacağımız dersler de var. Bundan sonraki süreçte görüş ayrılıklarımız da olacaktır elbette. Olabilir bu doğaldır. Kardeşler arasında da olur. Ama ne olursa olsun bu bağlarımızı bir daha koparmamak için de her iki taraf olarak üzerimize düşeni yapacağız.
Bugünkü görüşmemizde ülkelerimiz arasında bu yeni dönemde neler yapabilir? İlişkilerimizi nasıl geliştirebiliriz? İstişarelerimizi artırmamız gerekiyor. İstişare olmazsa hiç görüş ayrılığı olmasa bile görüş ayrılığı içindeymişiz gibi bir tablo ortaya çıkıyor. Diyalog eksikliğinden kaynaklanan yanlış anlaşılmaları gidereceğiz. İlişkilerimizi, iş birliğimizi bölgesel konularda da inşallah daha da geliştireceğiz.
Mısır’daki Türk firmalarının yatırımlarının 2 milyar dolara ulaştığını ve bunun da yaklaşık 100 bin civarında istihdam sağladığını memnuniyetle görüyoruz. Biz firmalarımızı daha fazla yatırım için teşvik edeceğiz.
Geçen sene rekor sayıda Mısır’dan Türkiye’ye turist geldi. Türkiye’den Mısır’a gelen turist sayısı da artıyor. Türk Hava Yolları ilave uçuş talebinde bulundu. Bunlar da karşılanıyor. Dolayısıyla beşeri alanda da ilişkilerimizi inşallah geliştireceğiz.”
Şukri’nin konuşmasından bazı satır başları şöyle:
“Süreç çok önemli. İki ülke arasındaki ilişkilerimizin normalleşmesi için her alanda ve her değişik alanda yapılması önemli. Yeni bir sürecin başlaması bizler için çok önemli. Bizler sizinle birlikte neredeyse iki saati aşkın bir süre içerisinde de müzakeremizi yaptık ve değişik konuları ele aldık. İkili ilişkiler ve aynı zamanda da bölgesel konuları ele aldık.
Biz ileriye dönük ümitle bakmaktayız ve bizim her ülkeye menfaat getirebilecek, yarar getirebilecek her türlü iş birliğine bakış açısıyla yaklaşmaktayız.
Aslında yapmış olduğumuz bu iletişim, ortaya koymuş olduğumuz sürecin inşallah yakın zamanda ve hızlı bir şekilde kendi hedefine ulaşması için ortaya koymuş olduğumuz neticeye ve hedefe ulaşması için çok önemli olduğunu düşünmekteyiz. Her iki ülke için. Nitekim bunca ilişkilerimizin gücünü ortaya koymamız gerekiyor. Bizler Sayın Bakan iletişimizin hızlı ve devamının dileğini ortaya koymaktayız. Yeni iletişim kanallarının açılması, farklı kurumsal kurumlarımız arasındaki kanalların açılması çok önemli. Ki bu çok önemli yoğun bir şekilde çalışmalarımızı ortaya koymamız için.”
Soru-Cevap
Soru: Normalleşme konusu
Çavuşoğlu: “Enerji alanında iş birliğimizi geliştirmek istiyoruz. Somut adımlar atmak istiyoruz. Ticareti artırmak için ulaştırma konularında bazı kopukluklar oldu bunları tekrar canlandırmak istiyoruz. Diplomatik ilişkilerimizi en üst düzeye çıkarmak istiyoruz. Diğer taraftan bölgesel konularda istişarelerimizi yeniden başlatmak istiyoruz. Hem siyasi konularda ikili düzeyde hem de bölgesel konularda istişarelerimizi canlandırmak istiyoruz.”
Soru: “Bundan sonraki süreçte sizin Türk iş adamlarına bir çağrınız olacak mı?
Şukri: “Ekonomik ilişkilerin ortaya çıkması ve daha da artırılması yönünde de ve geçmiş olduğumuz yıllara nazaran iyi bir ilişkilerimiz söz konusuydu ama daha da yükselteceğiz. Neredeyse 9 milyar dolara yakın bir ticaret hacmimiz vardı iki ülke arasında ve bu çok önemli bu iki ülke için. Aslında Türkiye’nin de Mısır’da çok fazla yatırımı söz konusu. Bizler için gerçekten çok önemli Türkiye’nin yatırımlarının burada olması. Baktığımızda çok fazla Türkiye’den gelen fabrikatörler var burada kurmuş oldukları fabrikalarla ve aynı zamanda da üretim merkezleriyle çok fazla bir katkı değer sağlamaları söz konusu ve aynı zamanda istihdam yaratmamız konusunda da bize yardımcı olmaktalar.”
Hibya Haber Ajansı
İlginizi Çekebilir