Bakan Kirişçi: "Bugün enflasyon var, evet ama rafta olmayan bir ürün var mı?"
EkonomiTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci "AK Parti 2023'e Doğru Şehir Buluşmaları" programı için Şanlıurfa'ya gitti.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci "AK Parti 2023'e Doğru Şehir Buluşmaları" programı için Şanlıurfa'ya gitti.
Şanlıurfa'da "AK Parti 2023'e Doğru Şehir Buluşmaları" programında konuşan Kirişci, tahıl koridoruyla dünyanın nefes aldığını belirterek, 5,5 milyon ton hububatın tahıl koridorundan geçtiğini bildirdi.
Bakan Kirişci, “Son 20 yılda eğitimden sağlığa, ulaşımdan sosyal hizmetlere kadar birçok alanda büyük bir dönüşümün yaşandı. 20 yaş altı nüfusuyla Türkiye Avrupa'da öne çıkıyor ve ülkede teknoloji odaklı bir gençlik yetişiyor.” dedi.
Türkiye'nin hızla gücüne güç kattığına işaret eden Kirişci, "Bugün dünyanın gündemini belirleyen bir Türkiye var. Özellikle BM'lerin her yıl açılış törenlerinde 'dünya beşten büyüktür' diyen ve bunu bütün dünyaya haykıran bir lider ve onun izlediği dış politika var" şeklinde konuştu.
Bakan Kirişci, son 5-6 yılda ülkenin önemli ilerlemeler kaydettiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Evet, bugün enflasyon gibi problemimiz, hayat pahalılığıyla ilgili bir problemimiz var, doğrudur ama unutmayın 2001'de dünyada herhangi bir ekonomik kriz yoktu ama Türkiye Sakıp Ağa'nın (Sakıp Sabancı) dediği gibi yüzde 50 fakirleşti, ekonomik ve siyasi kriz Türkiye'nin üzerinden silindir gibi geçti. Bugün enflasyon var, evet ama Allah aşkına rafta bulunmayan, olmayan bir ürün var mı? İstihdam her geçen gün artıyor, işsizlik rakamı her geçen gün düşüyor. Pandemiye rağmen dünyanın gelişmiş ülkeleri arasından en hızlı büyüyen ikinci ülke olduk. Sayın Cumhurbaşkanı'mız Rusya-Ukrayna Savaşı başladığında 'her iki ülke de bizim için dost ve komşu ülkedir, biz futbol taraftarı mantığıyla bunun birini diğerine tercih etmeyiz. Bunların arasındaki barış dünyaya hizmet eder ama savaş özellikle kadınları, çocukları, fakir ülkeleri, bunları yok eder, dünya bundan zarar görür' dediğinde bizi vizyonsuzlukla, çapsızlıkla suçlayanlar oldu. Ne oldu? Önce Antalya diplomasi forumuyla daha sonra 22 Temmuz'da neticelenen tahıl zirvesiyle bir taraftan Ukrayna bir tarafta Rusya diğer tarafta dünyanın ortak örgütü BM, bu tarafta Türkiye. Peki kim diyebilir bu da kendiliğinden oldu. Bugün dünya nefes aldı, 5,5 milyon ton hububat tahıl koridorundan geçti. Şu anda 5,5 milyon ton hububat bu koridordan geçti ve dünya bir nefes aldı, rahatladı."
Türkiye'de 2002'de bilinen tek desteğin doğrudan gelir desteği olduğunu anlatan Kirişci, “Doğrudan tarlaya verilen desteğin toplam miktarı da 1,8 milyar liraydı, bugün 39,2 milyar lira. Şimdi bunlar kendiliğinden mi oldu? Bundan en çok pay alan Şanlıurfalı eli öpülesi üreticilerimiz, helali hoş olsun. Hak ediyorlar çünkü onlar bu ülkenin Antep fıstığında yüzde 32, kırmızı mercimekte yüzde 41, pamukta yüzde 40-45 aralığında üretim paylarıyla Türkiye'de bir numara. Buğdayda da 1,2 milyon tonla ikinci sırada. Üretene elbette vereceğiz ama o üretici o zaman da üretiyordu ama ürettiğine pişmandı ama bugün bu ülkenin üreticisi üretiyor. 1,8 milyar liradan 39,2 milyar liraya çıktı. Hani birileri diyor ya 'bu ülke üretmiyor', güzünüze, dizinize dursun. Bize değilse bile en azından bu ülkenin üreticisine o tarlada, bağda, bahçede, ahırda, ağılda, kümeste çalışan bu ülkenin eli öpülesi üreticilerine biraz saygınız olsun. Bugün sofralarımızda her şeyimiz var. Bazı ekonomik güçlüklerimiz var mı var, onların üstesinden geleceğiz. Enflasyonun tek haneli rakamlara ineceğini hepimiz göreceğiz." dedi.
Türkiye'nin sınırlarından daha büyük bir ülke olduğunu belirten Kirişci, şunları söyleyerek sözlerini tamamladı:
"Türkiye bugünkü durumuna durup dururken gelmedi. Savunma sanayisinin sonuçlarını tarım sektörü olarak kullanıyoruz, tarlada dron kullanıyoruz, gübreleme ve ilaçlama, kim inanır, kim tahmin ederdi. İHA ve SİHA'larımızla dünyanın sayılı ülkelerinin arasına girdik. Biz artık 782 bin metrekareye sığacak bir ülke değiliz. Biz global oyuncuyuz, dünya bizi dikkatle izlemek ve kale almak zorundadır. İnşallah gelecek yıl Cumhuriyetimizin 100. yılını geride bırakıyoruz. Yeni bir yüzyıl daha başlıyor, Türkiye'nin yüzyılı olacak. Dünya ülkeleri bu ülkenin liderine müteşekkirlerini iletecektir. Benim derdim, vekilimizin derdi değil, Tayyip Erdoğan'ın şahsı değil, özellikle mazlum milletlerin Türkiye'nin büyük ülke olmasına ihtiyacı var. Bizim kusurlarımız, eksikliklerimiz, noksanlarımız olabilir. Bizim genel yapılanlara bakmamız lazım. Cımbızlanarak yapılanlara bakılırsa yanlış yapılmış olur. Nihai kararı aziz milletimiz verecektir. Teşkilatlarımız, belediyelerimiz, kabine üyeleriyle hep birlikte çalışacağız buna vatandaşlarımızın da oylarıyla destek olmasını bekliyoruz."
İlginizi Çekebilir