© Haber Rize 2022

Bakan Memişoğlu: 'Maymun çiçeği Türkiye'de tek tük görülebilir ama salgın olmaz'

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Maymun Çiçeği hastalığının Türkiye'de görülebileceğini ancak salgın veya pandemi seviyesine ulaşmayacağını belirtti. Hastalığın yakın temasla bulaştığını, ölüm oranının düşük olduğunu vurgulayan Bakan, gerekli hazırlıkların yapıldığını ve toplumun panik yapmasına gerek olmadığını söyledi. Sınır kapılarında bilgilendirme çalışmaları yapıldığını, ancak özel bir kısıtlama getirilmediğini de ekledi. Bakanlık, aşı üretimi ve testler konusunda da gerekli kapasiteye sahip olduğunu ifade etti.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, son günlerde gündemi meşgul eden Maymun Çiçeği hastalığıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Anadolu Yayıncılar Federasyonu'nun düzenlediği Anadolu Sohbetleri programında basın mensuplarıyla bir araya gelen Bakan Memişoğlu, hastalığın Türkiye'de görülebileceğini ancak pandemi seviyesine ulaşmayacağını vurguladı.

Bakan Memişoğlu, Maymun Çiçeği hastalığının yakın temas yoluyla bulaştığını ve ölüm oranının düşük olduğunu belirtti. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) hastalığı bir acil durum olarak ilan ettiğini hatırlatan Memişoğlu, Türkiye olarak gerekli hazırlıkları yaptıklarını ifade etti. Sağlık Bakanlığı'nın bilim insanlarının önerileri doğrultusunda bir rehber yayımladığını belirten Memişoğlu, bu rehberin hem hastalık hakkında bilgilendirme yaptığını hem de vaka durumunda alınacak önlemleri içerdiğini söyledi.

Bakan Memişoğlu, "Toplumun korkmasını ve tedirgin olmasını gerektirecek bir durum yok. Sağlık sistemi olarak her şeye hazırlıklıyız. Sağlık altyapımız, COVID-19 pandemisi ve deprem felaketinde kendisini test etti. Dünyanın örnek sağlık hizmeti sunan ülkelerinden biriyiz. Bilim insanlarımızdan aldığımız bilgilere göre Maymun Çiçeği hastalığı, COVID-19 gibi solunum yoluyla bulaşan bir virüs olmadığı için salgın yaratmayacak, olsa bile pandemi seviyesine ulaşmayacak" dedi.

Açıklamalarında ayrıca Maymun Çiçeği ve Çiçek hastalıklarının aynı virüs ailesinden geldiğini ve aşıları ile tedavilerinin benzer olduğunu belirten Memişoğlu, 1980'lere kadar yapılan çiçek aşılarının bu virüse karşı da koruyucu olabileceğini ifade etti. Şu an için Türkiye'de böyle bir vakaya rastlanmadığını söyleyen Bakan, "Hastane acillerine gelip 'Ben maymun çiçeği oldum mu?' diye soranlar oluyor. Ancak testlerimizi yapıyor, klinik değerlendirmelerimizi gerçekleştiriyoruz. Bu tür hastalıklarla ilgili şu ana kadar bir tanı koyulmadı. Eğer böyle bir durum olursa, gerekli izolasyon önlemleri dahil olmak üzere tüm tedbirleri alacağız" dedi.

Afrikalı öğrencilere yönelik özel bir tedbirin şu an için alınmadığını belirten Memişoğlu, virüsün seyrine göre politikaların değiştirilebileceğini, ancak şu an için böyle bir ihtiyaç olmadığını söyledi. Sınır kapılarında gerekli bilgilendirme çalışmalarının yapıldığını, ancak özel bir kısıtlama uygulanmadığını da ekledi.

Maymun Çiçeği hastalığıyla ilgili PCR testlerinin yapılabildiğini ve Türkiye'nin COVID-19 sürecinde aşı üretiminde gösterdiği başarıyla her türlü aşıyı üretebilecek kapasiteye sahip olduğunu vurgulayan Bakan Memişoğlu, "İnsanlar bu konuda tedirgin olmasın. Aşı konusunda gerekli çalışmaları yapıyoruz ve kendi aşımızı üretebilecek bir politikaya dönmüş durumdayız" dedi.

Virüsün ilk 4-5 gün belirti vermeyebileceğini, ancak bulaşma riskinin bulunduğunu belirten Memişoğlu, sınır kapılarındaki personelin bu konuda daha dikkatli ve hassas olmaları için bilgilendirildiğini belirtti. Sağlık Bakanlığı olarak tüm önlemleri aldıklarını, ancak toplumsal bir kısıtlama getirmediklerini söyledi.

Bu açıklamalar, Türkiye'nin Maymun Çiçeği hastalığına karşı hazırlıklı olduğunu ve toplumun bu konuda endişelenmesine gerek olmadığını ortaya koyuyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER