Çaykur’un 18 Fabrikasında Çay Alımını Durdurması Üzerine Çay Üreticileri İsyan Etti
GündemÇAYKUR, yaş çay alım yerlerinde yaş çay taşımacılığı yapan kamyon kooperatifinin zam talebini reddetti. Buna tepki olarak kooperatif üyeleri çay taşıma işini durdurdu ve ÇAYKUR da 18 fabrikasında yaş çay alımlarını askıya aldı. Bu durum, çay üreticilerinin özel sektöre çaylarını satmak zorunda kalmalarına ve belirsizlikle mücadele etmelerine neden oldu. Çay üreticileri, çay alımlarının durması ve yaş çay fiyatının belirsizliği nedeniyle mağdur olduklarını belirtiyorlar ve yaşanan belirsizliklerin bir an önce çözülmesini talep ediyorlar.
ÇAYKUR'un Kamyon Kooperatifine Zam Reddi: Çay Üreticileri Mağdur, Çay Alımları Durdu!
ÇAYKUR, yaş çay alım yerlerinde yaş çay taşımacılığı yapan kamyon kooperatifinin zam talebini reddettikten sonra kooperatif üyelerinin çay taşıma işini durdurmasıyla 18 fabrikasında yaş çay alımlarını askıya aldı. Bu gelişmeye tepki gösteren çay üreticileri, özel sektöre çaylarını satmak zorunda kaldıklarını dile getirdi. Yaşanan bu durum, çay üreticilerinin yaş çay hasadıyla ilgili belirsizlik ve endişelerini artırdı.
Çay üreticileri, ÇAYKUR'un çay almaması nedeniyle yaş çaylarını özel sektöre satmak zorunda kalmalarının yanı sıra, hükümetin 2024 yılı yaş çay fiyatını açıklamamasının da belirsizlik yarattığını ifade etti. Bu belirsizliklerle mücadele ederken çay üreticileri, yaş çaylarını toplamak için beklemek zorunda kaldıklarını ve ne yapacaklarını bilemediklerini vurguladılar.
Çay üreticilerinden biri, yaşanan durumu şu sözlerle dile getirdi: "Çaylar alım yeri kapısında değil, çay topladığımız yerlerin, yolların kenarında, arabaların üzerinde yaklaşık 4 gündür çay veremiyoruz. Kamyon yok, nakliye olmadığı için burada hiç çay alınmadı. Aşağıda fabrikanın yanında bir alım yeri var, bir gün oraya verdik, şimdi oraya da çay veremiyoruz. Bazı özel sektörler alıyor, onlara vermeye çalışıyoruz. Çay toplayacak mıyız, toplamayacak mıyız belli değil. Yani bize bir haber verseler. Bugün yine bir toplantı olmuş, yine bir anlaşma çıkmadı kamyoncularla beraber. Ne olacağını bilmiyoruz, sonucu ne olacak belli değil, çayın fiyatı belli değil, özel sektör ne yapacak o da belli değil. Bu şekilde topluyoruz, bekliyoruz, yapacak başka bir şeyimiz yok."
Diğer bir çay üreticisi ise şunları söyledi: "Çayımızı topladık ama veremiyoruz, veremediğimiz için özel sektörü arayıp oraya götüreceğiz, alım yerinin kapısından çayı özel sektöre getireceğiz. Büyüklere sesleniyoruz; çay müstahsillerini mağdur ettiler bu sene. Daha önce hiç böyle olmamıştı bu seneye kadar. Perişanız… Özel sektöre vereceğiz çayı, daha da bugün toplamayacağız, bakalım devletimiz ne söyleyecek bize, ona göre toplayacağız çayımızı."
Başka bir çay üreticisi ise yaşanan durumu şu sözlerle özetledi: "Çaykur çayımızı almıyor, mağdur etti bizi, perişan etti bizleri. Araba yok, işçi yok, bunca sene vardı şimdi neden yok? Mecbur gideceğiz özele, elimize çayı yakamayız, perişan olduk, yeter artık."
Bu gelişmelerle birlikte çay üreticileri, yaşadıkları belirsizlik ve mağduriyetin bir an önce çözülmesini ve yaş çaylarının alınmasını talep ediyor.
İlginizi Çekebilir