Çevre aktivistlerinden Eskişehir Orman Fidanlığı’na inceleme
KültürEskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER), yurt dışından gelen çevre aktivistlerinin Kütahya yolu üzerindeki Orman Fidanlığı’na gerçekleştirdiği incelemelere ilişkin açıklama yaptı.
ESÇEVDER’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
”Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği’nin (ESÇEVDER) daveti üzerine Eskişehir’e gelen çevre aktivistleri Eskişehir Organize Sanayi Bölgesini inceledikten sonra Kütahya yolu üzerindeki Orman Fidanlığını gezerek incelemelerde bulunmuşlardır.
Eskişehir Çevre Derneği yöneticilerinin de eşlik ettiği inceleme gezisinde Orman Fidanlığı’ndaki ağaçların neden kesildiğini Esçevder üyeleri ve yöneticilerine sorduklarında yöneticilerin çevre aktivistlerine verecek cevapları olamamıştır. Sadece onlara ağaçların neden kesildiğini bilmediklerini ve Orman Bölge Müdürlüğünden açıklama beklediklerini söyleyebilmişlerdir.
Yurt dışından gelen çevre aktivistlerinin Eskişehir’e gelmesi ve 6 haftalık bir proğram dahilinde çevreyi incelemek için bir fırsat gören Pakistan’dan Narimaan Asim ve Fareha Falak, Tunus’dan Mauna Baussaada ve tercüman Huriye Melike Şener ‘e ‘İklim krizinin tüm dünyayı etkilediği günümüzde Kriz Küresel çözümde küresel olduğuna dikkat çekilmiştir. Krizin temel nedeni küresel ölçekte iklim değişikliği ve buna yol açan doğanın tahrip edilmesidir. Doğa ya sahip çıkmak temel görevimiz olmalıdır.’ dedi.
Ormandaki ağaçların kesilmesine şahit olan çevre aktivistleri Orman Fidanlığında gördükleri manzara karşısında şaşkınlıklarını gizleyememişlerdir. Orman Fidanlığındaki çöpleri göstererek buraya gelenlerin çevreyi neden kirlettiklerini ve çöplerini neden toplamadan gittiklerini anlayamadıklarını hayretler içinde kalarak şaşkınlıklarını açıkça dile getirmişlerdir. Eskişehir’in temiz ve çevreye duyarlı bir şehir olması nedeniyle bu olayı yakıştıramadıklarını ve üzüldüklerini belirtmişlerdir.
ESÇEVDER olarak; Ağaçların bilinçli/bilinçsiz bir şekilde kesilmesi, nükleer santral ve kömürlü santral anlaşmaları geleceğimizi tehdit etmeye, Madenlerimizin vahşice talanı, taşocaklarının son derece keyfi ve bilim dışı plansız uygulamaları ile orman alanlarını yok edilmesi küresel iklim krizine davetiye çıkaran uygulamaların devam etmemesi gerektiğini bir kez daha vurgulamaktadır. Orman alanları, tarım alanları rant yaratma çabası ile, bilim dışı tüm argümanları içeren sözde planlama çalışmalarının da kattığı hız ile yerlerini konut ve sanayi yapılarına terk ederek tüketilmeye devam edilmemesi temennimizdir.”
İlginizi Çekebilir