Cinsiyet eşitsizliği internet alanında da yaşanıyor
ToplumCHP’nin hazırladığı ‘Dijital Hak’sızlıklar’ raporuna göre, Türkiye’de hem internete erişimde hem de kullanımı aşamasında eşitsizlikler yaşanıyor.
CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, teknolojiye erişim engellerini içeren ‘Dijital Hak’sızlıklar’ raporu hazırladı.
CHP’nin raporuna göre 84 milyon 680 bin 273 kişilik nüfusa sahip Türkiye’de bu sayının yüzde 26,9’u çocuklardan oluşuyor. 16-74 yaş grubu içerisinde 61 milyon 901 bin 280 olan yetişkin nüfusun internet kullanım oranının yüzde 82,6 olduğunu belirten CHP’ye göre 10 milyon 770 bin 823 kişinin internete erişimi yok.
‘TÜRKİYE TEKNOLOJİ ÇAĞINDA GİDEREK GERİDE KALIYOR’
CHP’nin raporuna göre Türkiye’deki internet hızı dünya ortalamasına göre oldukça geride. Türkiye’de mobil internet bağlantı hızının 34.58 Mbps, sabit internet bağlantı hızının ise 25.95 Mbps olduğunu hatırlatan CHP, internet hız testi ölçüm platformu Speedtest’in Haziran 2022’de yayınladığı verileri hatırlattı. Buna göre Türkiye mobil internette 139 ülke içerisinde 62’nci, sabit internette ise 182 ülke içerisinde 103’üncü sırada yer aldı.
Dünya internet hız ortalamasının 66.25 Mbps olduğunu, Türkiye’nin internet hız ortalamasının ise 29.40 Mbps’de kaldığını ifade eden CHP, 213.73 Mbps’ye sahip Şili ve 203.61 Mbps’ye sahip Singapur’u hatırlatarak, “Türkiye, teknoloji çağında giderek geride kalmaktadır” dedi.
‘TOPLUMSAL HAYATTAKİ CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ TEKNOLOJİYE DE YANSIDI’
CHP’nin raporunda, “Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması”nın 2020 ve 2021 verileri de kıyaslandı. Buna göre her gün internet kullanan nüfus oranı 2020 yılında yüzde 70,8 iken 2021 yılında 5,7 puan artarak yüzde 76,5’e çıktı.
Cinsiyete göre dağılıma bakıldığında, erkeklerde 2020 yılında her gün internet kullanımı yüzde 76,4, 2021 yılında ise yüzde 81,6 olurken; kadınlarda bu oranlar sırasıyla yüzde 65,3 ve yüzde 71,4 olarak gerçekleşti. Bu oranları değerlendiren CHP, Türkiye nüfusunun yaklaşık olarak yüzde 23,5’inin internete erişiminin olmadığı sonucuna ulaştı.
Teknoloji çağında internete erişimini “olmazsa olmaz bir ihtiyaç” olarak niteleyen CHP, “Cinsiyete göre dağılım verilerine göre ise teknolojideki cinsiyet eşitsizliği göze çarpmaktadır. Kadın ve erkeklerin toplumsal hayatta yaşadıkları cinsiyet eşitsizlik teknolojiye ve internete erişim konusunda da kendisini göstermiştir” dedi.
‘CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ SOSYAL MEDYA KULLANIMINDA DA GÖRÜLDÜ’
CHP’ye göre teknolojideki cinsiyet eşitsizliği sosyal medya kullanımındaki cinsiyet dağılımında da açığa çıktı. Facebook verilerine göre Facebook’u kullanan 37 milyon kullanıcının yüzde 36,1’ini kadın, yüzde 63,9’u erkek, Instagram verilerine göre Instagram’ı kullanan 38 milyon kullanıcının yüzde 42,1’ini kadın, yüzde 57,9’unu erkekler oluşturdu. Öte yandan Twitter’ı kullanan 11 milyon 800 bin kullanıcının yüzde 21,6’sını kadın, yüzde 78,4’ünü erkek, Linkedin’i kullanan 8 milyon 400 bin kullanıcının yüzde 33,3’ünü kadın, yüzde 66,7’sini ise erkekler oluşturuyor.
‘İNTERNETİN ÜLKENİN HER YERİNE ERİŞMESİ DEVLETİN ELİNDE’
CHP’nin raporunun sonuç bölümünde, Türkiye’de hâlâ milyonlarca insanın teknolojik imkanlara erişiminin olmadığının ortaya konduğu vurgulandı. Teknoloji çağında dünyadaki diğer ülkelerdeki teknolojik yatırımlar ile Türkiye’deki yatırımların karşılaştırıldığında “oldukça geride” olunduğunun ortaya çıktığını savunan CHP şu değerlendirmeleri yaptı:
“İnternete ve teknolojiye erişim imkanlarının geliştirilmesi vatandaşlarımızın dolaylı olarak Anayasal hakları olan, ifade özgürlüğü, haber alma hakkı gibi haklarını daha erişilebilir ve etkin bir şekilde kullanmalarını sağlayacaktır. Bunun için ise öncelikle diğer ülkelerin Türkiye’ye fark attığı, teknolojik çağın temel gereklilikleri internet ve bilgisayar gibi cihazlara erişimin sağlanabilmesidir. İnternetin ülkenin her yerine ulaşmasını sağlamak ise devletin elindedir. Özel şirketler her ne kadar bu hizmeti sunsa da ulaşımın zor olduğu alanlarda devletin işe el atması gerekmektedir. Teknolojik araçlara erişim konusunda ise ürünlerden alınan vergilerin düşürülmesi ile teknoloji yaygınlaşabilecektir.”
İlginizi Çekebilir