DİSK Genel Başkanı : "çaykur işçilerine kadro verilmelidir"
Rize HaberleriDevrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile DİSK yöneticileri dün Trabzon, Rize ve Artvin’de ziyaretler gerçekleştirdi.
Devrimci işçi sendikaları konfederasyonu (DİSK) ve Gıda-İş yönetimi Rize Bölge Temsilciliğinde ÇAYKUR’un mevsimlik işçilerinin kadro talepleri için buluştu ve ardından bir basın açıklaması düzenledi. DİSK Gıda İş Rize Bölge Temsilciliğinde yapılan açıklamaya DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu ile DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda İş Genel Başkanı Seyit Aslan ve Rize DİSK Temsilcisi Ramazan Sarıoğlu katıldı.
Açıklamada konuşan Çerkezoğlu mevsimlik çalışan ÇAYKUR işçilerinin kadro taleplerinin gündemde olduğu son günlerde bu taleplerin ‘Analarının ak sütü gibi helal olan hakları’ olduğuna dikkat çekti.
“DAYANIŞMA DUYGULARIMIZI İFADE ETMEK İÇİN GELDİK”
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptığı konuşmada “Karadeniz’in yeşil elması dediğimiz çay üreticilerinin ve ÇAYKUR işçilerinin sorunlarını da ifade etmek ve bu anlamda da dayanışma duygularımızı ifade etmek için geldik. Özellikle tabi ÇAYKUR’da çalışan işçi arkadaşlarımız Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin’e kadar var olan ve yıllardır güvencesiz çalıştırılmanın, mevsimlik çalıştırılmanın en ağır sonuçlarını yaşayan işçi arkadaşlarımız uzunca bir süredir DİSK’in çatısı altında Gıda-İş Sendikamız burada bir sendikal mücadele ve örgütlenme yürütüyor.
“MEVSİMLİK İŞÇİLERİN KADRO TALEBİ İÇİN YASA TASLAĞI HAZIRLAYIP SİYASİ PARTİLERE SUNDUK”
Bıkmadan usanmadan kadro talebini, güvenceli çalışma talebini, işsizlik sigortası sorununu, ÇAYKUR’ da ki bu taşeron düzenine son verilmesine dair mücadelemizi her platformda gündemde tuttuk ve bundan sonra da tutmaya devam edeceğiz. Mevsimlik işçilerin kadroya geçirilmesi ile ilgili sendikamız bir yasa taslağı hazırladı ve bunu da mecliste siyasi partilere sundular. Bu noktada yapılması gereken düzenlemeleri meclise taşıdık. Bu konunun da takipçisi olmaya hep birlikte devam edeceğiz.
“HAYAT 12 AY DEVAM EDİYOR, TÜM GÜCÜMÜZLE İŞÇİ ARKADAŞLARIMIZIN YANINDAYIZ”
Mevsimlik çalışan arkadaşlarımız 5 ay 29 gün çalışıyor ve ona göre ücret alıyor ancak hayat 12 ay devam ediyor. Arkadaşlarımız evine 12 ay ekmek götürmek zorunda. Arkadaşlarımızın çoluğunu çocuğunu geçindirmek, okula göndermek, karnını doyurmak için yapmaları gereken harcamalar 365 gün ve 12 ay, hayat 5 ay 29 gün değil. Tüm olanaklarımızla ÇAYKUR işçisi arkadaşlarımızın kadrolu, güvenceli çalışabileceği bir çalışma düzenini burada tesis etmek için bütün gücümüzle bu mücadelede onların yanında olacağız. ÇAYKUR işçilerinin güvencesiz çalışma ortamı ortadan kalkana kadar, 12 ay güvenceli ve kadrolu çalışmaya başlayana kadar bu mücadeleyi hep birlikte yürütmeye kararlıyız.
“İNSANIMIZIN HAK ETTİĞİ YAŞAMDAN UZAK OLMASI SİYASİ İKTİDARIN TERCİHİDİR”
Bu bölgede özellikle çay üretimi üzerinden burada yaşayan milyonlarca insanın hayatını sürdürebilmesi son derece mümkünken Karadeniz’in bu yeşil altını bu bölgenin insanına hak ettikleri yaşamı sağlamaktan uzak. Bunun nedeni ise hepimizin bildiği gibi ülkeyi yöneten siyasi iktidarın politikaları, onların tercihleri.
“KENDİNE YETEN BİR ÜLKEYKEN İĞNEDEN İPLİĞE DIŞA BAĞIMLI HALE GELDİK”
Zaten Türkiye bir bütün olarak tarımın çökertildiği ve iğneden ipliğe dışa bağımlı bir hale getirilmiş ülke haline geldik. Bunun sonucu olarak da Türkiye’de milyonlarca insan en temek gıda maddelerine bile erişemez durumda. Bize çocukluk yıllarımızda öğretilen tarımda kendi kendine yeten tüm dünyadaki birkaç ülkeden bir tanesiyiz diye öğrendik ama bu politikalar özellikle tarımsal üretimin çökertildiği ve üretimin giderek daha fazla zorlaştırıldığı süreçte artık Türkiye temel gıda maddelerinde, temel tarımsal ürünlerde bile dışa bağımlı hale geldi ve bunları ithal etmek zorunda kaldı.
“TARIMSAL ÜRETİMİN ÇÖKERTİLMESİ TEMEL GIDA MADDELERİNE ULAŞIMI OLANAKSIZ HALE GETİRDİ”
Tarımsal üretimde ve gıdada kendi kendine yetebilen bir ülke olmamıza rağmen bugün gıda enflasyonu %100’ ü aşan bir ülke haline geldik. En son enflasyon rakamları açıklandığında resmi rakamlarla bile gıda enflasyonu %100’ e dayandı ama dar gelirlinin, emeklinin, asgari ücretlinin gıda enflasyonu %120 ile %140 bandına ulaştı. Bir taraftan tarımsal üretimin çökertilmesi, 85 milyon insan açısından en temel gıda maddelerine bile ulaşımı olanaksız hale getirirken bu alanda çalışan işçi arkadaşlarımızı da güvencesiz çalıştırmanın kıskacına sokmuş oldu.
“AMASIZ FAKATSIZ BÜTÜN ÇAYKUR İŞÇİLERİNE KADRO VERİLMELİDİR”
ÇAYKUR işçisi arkadaşlarımızın kadrolu çalışma talebi analarının ak sütü gibi hakları olan bir taleptir. Amasız fakatsız bütün ÇAYKUR işçilerine kadro verilmelidir, güvenceli çalışma hakkı tanınmalıdır. Güvenceli ve insanca yaşanacak bir ücretle çalışmak herkesin en temel hakkıdır bu ülkede.”
İlginizi Çekebilir