© Haber Rize 2022

Erdoğan: Sırbistan’dan ülkemize yatırım yapacak müteşebbislere kapımız sonuna kadar açık

Belgrad, 11 Ekim (Hibya) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Sırbistan İş Forumu’nde açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

”Ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin tarihi ve kültürel bağlarımızdan ilham alarak daha da geliştirme gayretindeyiz.

Sırbistan, ekonomide ciddi reformları hayata geçiriyor. Sırbistan ile ekonomik ve ticari iş birliği, ilişkilerimizin lokomotifi olacak. İki ülke olarak kısa sürede çok önemli mesafe aldık.

Ticaret hacmimiz 2 yıl üst üste rekor kırarak 2 milyar doları aştı. Bizim asıl hedefimiz 5 milyar dolar. 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak için gayretlerimizi Sırbistan makamlarıyla birlikte sürdürüyoruz.

Türk şirketlerinin Sırbistan’da istihdam oluşturan yatırımları her geçen gün artıyor. Sırbistan’da Türk sermayeli yaklaşık 850 yatırımcımız mevcut. Bu şirketlerin ürettiği katma değer son 12 yılda 405 milyon dolar seviyesine çıktı.

Firmalarımız Sırbistan’da ayrıca 9 bin 600 kişiye istihdam sağlıyor. Müteahhitlerimiz 95 adet projeyle 1 milyar dolarlık iş hacmini yakaladı. Fabrikalarımızın sayısı 20’nin üzerinde. Halkbank’ın faaliyetleri Sırbistan ekonomisinin parlak geleceğine olan güvenimizin delilidir.

Yatırımcılarımızdan desteğini esirgemeyen firmalarımıza, iş insanlarımıza kapısını her daim açık tutan değerli dostum sayın Vucic’in büyük katkıları bulunuyor. Kendisine bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.

Bu samimi ve güçlü desteğin önümüzdeki süreçte artarak devam edeceğine yürekten inanıyorum. Bugün sayın Vucic’le görüşmelerimize iş dünyamıza nasıl daha fazla katkıda bulunacağımızı enine boyuna değerlendirdik. Bu potansiyeli hakkıyla değerlendirmek için daha fazla çalışacağız.

Sağlık, enerji, bilgi ve iletişim teknolojisi alanlarında da önemli potansiyele sahibiz, bu alanlardan daha çok faydalanmalıyız. Özellikle savunma sanayine yönelik önemli adımları birlikte atmak her iki ülkenin menfaatine olacaktır.

Bilhassa savunma sanayi alanındaki diyaloğumuzu artırmamızın çok önemli olduğuna inanıyorum. Avrupa yeşil mutabakatı ve dijital Avrupa kapsamındaki projelerde Sırbistan’la çalışmak için hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum.

Ülkelerimiz arasında turizm sektörünün gelişimi hem ekonomilerimize hem halklarımız arasındaki bağlara önemli katkılar sunuyor.

Sırbistan’dan Türkiye’ye gelen turist sayısının 360 bin olan 2022 yılındaki rekoru aşacağını ümit ediyorum. Türk vatandaşlarının da Sırbistan’ı ziyaret eden turistler arasında ilk sıraya yerleşmesi bizi ayrıca memnun ediyor.

Kimlikle seyahat protokolünün onaylanmasını müteakip kayda değer artış bekliyoruz.

Bugün sayın Vucic’le gündemimizdeki konuları yapıcı ve samimi atmosferde tüm yönleriyle ele aldık. 11 yeni anlaşmayla ilişkilerimizin ahdi zeminini güçlendirdik.

Türkiye Sırbistan arasındaki işbirliğinin pekiştirilmesi için sağlam bir iradenin bulunduğunu bir kez daha görmüş olduk.

Kıymetli dostlumun Türkiye’ye, Türk iş dünyasına verdiği önem ve değeri çok iyi biliyorum. Bugün iki ülke ilişkilerinde ulaştığımız müstesna seviyede sayın Vucic’in şahsi gayretlerinin çok büyük payı var.

Sizlere şunu açık ve net söylemek isterim; değerli dostum sayın Vucic’le birlikte bu süreçte üzerimize düşeni yapmaya her zaman hazırız.

Sırbistan’dan ülkemize yatırım yapacak müteşebbislere kapımız sonuna kadar açıktır. Türk firmalarının Sırbistan’da bulduğu güvenli ortamı, Sırp yatırımcılarının da ülkemizde tecrübe edeceğinden kimsenin şüphesi olmasın.”

Hibya Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER