Eti Bakır İkiztepe’deki arkeolojik kazılara sponsor oldu
Karadeniz HaberleriSamsun'un Bafra ilçesinde yürütülen İkiztepe kazılarına Cengiz Holding bünyesindeki Eti Bakır sponsor oldu.
Kentteki bir otelde düzenlenen protokol imza töreninde konuşan Samsun Kültür ve Turizm Müdürü Adnan İpekdal, arkeolojik kazılardan İkiztepe'nin, milattan yaklaşık 4 bin 500 yıl önce yerleşim yeri olarak kullanıldığının anlaşıldığını vurguladı.
Kazılarda çıkan buluntulardan, İkiztepe'nin bölgede hem maden hem de tekstil işletmeciliğinde önemli bir rol oynadığının anlaşıldığını belirten İpekdal, şöyle devam etti:
"Samsun'un kültür tarihine katkı veren her işletmeye sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Bu çalışmalar sadece kamu marifeti ile yürütülebilecek çalışmalar değil. Böyle sponsorluklarla kazılarımızın ekonomik kısmını destekleyebilirsek insan kaynağı kısmını da kazı başkanlarımız, Kültür ve Turizm Bakanlığımız birlikte çözebilecek duruma gelecekler ve tarihimizin, geçmişimizin aydınlatılmasında daha hızlı sonuçlar alabilecek bir noktaya ulaşmış olacağız. Devlet desteği dışında İkiztepe kazılarının Eti Bakır tarafından desteklenmesi kazının sürekliliği için taze bir nefes olmuş, Samsun'un kültür tarihi açısından da ayrıca değerli hale gelmiştir. Samsun halkı adına Eti Bakır yöneticilerine teşekkür ederim."
İkiztepe Kazı Başkanı, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslıhan Beyazıt ise kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması için tarihin korunması ve doğru anlaşılması gerektiğini dile getirdi.
Anadolu coğrafyasının tarihsel hafızasının birçok yönüyle bugüne ışık tuttuğunu bildiren Beyazıt, "İkiztepe kazılarında ortaya çıkan pişmiş toprak, kemik, taş eserler Karadeniz'e özgü ahşap mimari, tekstil dokumacılığının ilk izleri ve metal kullanımı gibi pek çok öge 1974'ten beri Anadolu arkeolojisine yön vermektedir. Tarihin bize bıraktığı bu değerli mirası ortaya çıkartmak ve korumak için sundukları destekten dolayı Eti Bakır'a teşekkür ediyorum." dedi.
Eti Bakır Samsun İzabe ve Elektroliz Tesisi İşletme Müdürü Ali Yılmaz da bu sponsorluğun şirketleri açısından kültür varlıklarına destek vermekten öte bir anlam taşıdığını ifade etti.
Bugüne kadar İkiztepe kazı alanında özellikle mezarların içinde çok miktarda bakır alaşımından yapılmış silah, alet ve takılar bulunduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Yapılacak yeni kazılarla bölgenin Karadeniz ve Anadolu arkeolojisine çok önemli katkılar sağlayacağına inancımız tam. Bugün burada attığımız imzaların, ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu.
Konuşmaların ardından sponsorluk protokolü imzalandı.
Programa, Vezirköprü ilçesindeki Oymaağaç kazılarını yürüten Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rainer Czichon da katıldı.
İkiztepe kazıları
Bafra ilçesinin İkiztepe köyü sınırları içindeki İkiztepe Höyüğü'nde 1974 yılında başlanan ve 2012 yılında son bulan kazılar 2021 yılında tekrar başladı. İki büyük ve 2 küçük tepeden oluşan ve 66 dönümlük bir alanı kaplayan değişik büyüklükteki tepelerin farklı kültür katlarına sahip olduğu belirlendi. Daha önce yapılan kazılarda çıkartılan metal, pişmiş toprak, kemik ve taş parçaları gibi parçaları kapsayan binlerce eser ise Samsun Arkeoloji Müzesi ve Bafra Müzesi’nde sergileniyor. Hitit öncesi ilk Tunç Çağı'nın Geç Kalkolitik döneminin izlerinin arandığı bölge birçok açıdan arkeolojik ve kültürel değer taşıyor.
İlginizi Çekebilir