Gıda güvenliği ve hijyen kurallarına dikkat
SağlıkProf. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, 16 Ekim Dünya Gıda Günü öncesinde besin güvenliği, hijyen kuralları ve çok hassas bir süt ürünü olan peynirin saklanma koşullarıyla ilgili tüketicilere açıklamada bulundu.
16 Ekim Dünya Gıda Günü öncesinde tüketicilere uyarılarda bulunan Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, “Su ve besin hijyeninin yeterince sağlanamaması, hijyen koşullarına uyulmadan hazırlanan yiyecekler, uygun olmayan pişirme ve saklama koşulları, enfeksiyon riskini özellikle de akut bağırsak enfeksiyonu riskini beraberinde getiriyor. Akut bağırsak enfeksiyonu; kirli eller, hijyen koşullarına uyulmadan hazırlanmış, saklanmış ya da kirli suyla temas etmiş besinlerin tüketilmesi sonucu ortaya çıkabiliyor” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, bağışıklık için en önemli etkenin hijyen olduğunu vurguladı.
Garipağaoğlu, “Mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemimizin zayıf olduğu dönemlerde enfeksiyon hastalıklarına yakalanmak kolaylaşıyor. Sık rastlanan bağırsak enfeksiyonlarının önlenebilmesi için el hijyenine dikkat edilmesi, içme sularının ve yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılan suların temizliğinden emin olunması, hijyenik açıdan güvenli besinlerin tüketilmesi, kokusundan ve görüntüsünden şüphe duyulan besinlerden uzak durulması, özellikle hastalık yapıcı mikroorganizmaların kolayca üreyebildiği süt, peynir, dondurma, yumurta, et, tavuk, balık gibi besinleri tüketirken dikkatli olunması önemlidir. Buzdolabı besinlerin güvenli saklanması için önemli bir ev eşyasıdır. Ancak buzdolabında tutulan yiyecek ve içeceklerde de özenli olunması gerekir. Örneğin herhangi bir ürün buzdolabına açık bir şekilde konmaz. Başta çok hassas olan süt ve süt ürünleri olmak üzere hemen tüm besinler buzdolabında kapalı halde tutulur. Üzerinde toprak kalıntısı bulunan yeşil sebzeler, buzdolaplarına birçok zararlı bakteriyi de beraberinde taşır” dedi.
Garipoğlu peynirin doğru saklama kurallarını şöyle sıraları:
“İlk adım, satın almada başlıyor. Peynirin marketlerde mutlaka buzdolabında ya da soğutucuda olması, buzdolabı sıcaklığının +2 ile +4 derece arasında olduğunun kontrol edilmesi, soğutucu dışında sergilenen ürünlerin alınmaması, peynirin alışverişin sonuna doğru alınması, soğuk zincirin kırılmaması, mümkünse ambalajı açıldıktan sonra birkaç gün içerisinde tüketilecek miktarda alınması önemlidir. Satın alınan peynirin doğru saklanması ve tüketimi açısından etiket bilgisinin okunması, eve gelir gelmez hemen buzdolabına konması, dışarda tutulmaması, ışıksız ortamda saklanması ve oda sıcaklığında bekletilmemesi, tüketilmeden hemen önce dolaptan çıkarılması, tüketim sonrası kalan peynirin tezgâhta ya da ortalıkta bırakılmaması, kendi orijinal ambalajına değil, ayrı ve kapalı bir kaba konularak hemen soğutucuya kaldırılması gerekir. Dış ortamla temasını en aza indirebilmek ve bozulma riskini azaltabilmek için peynirin dilimlenmeden saklanması önerilir. Kapalı kapta ve salamura suyu içinde satılan Sürmeli, Burgu, Topi, Misto gibi peynirlerin kendi salamura suyunun içinde tutulması, suyu azaldığında, içme suyu eklenerek peynirin havayla temasının kesilmesi gerekir”.
Hibya Haber Ajansı
İlginizi Çekebilir