Kahve tüketimi ömrü uzatıyor!
SağlıkSosyal medyada ve profesyonel haber mecralarında ortaya konan haberleri inceleyen Teyit.org, 'kahve tüketmenin ömrü uzattığının kanıtladığı iddiasını değerlendirdi.
Sosyal medyada paylaşılan gönderilere göre, yeni yayınlanan bir bilimsel araştırma kahve tüketmenin ömrü uzattığını kanıtlıyordu.
Dr. Mehmet Emin Adin’in bahsettiği araştırma, Annals of Internal Medicine dergisinde 31 Mayıs 2022'de yayınlandı. Çalışma, Britanya’da herhangi bir kalp hastalığı ve kanser tanısı bulunmayan 55 yaş ortalamasındaki 171 bin 616 katılımcı üzerinde yürütülmüş.10
Araştırma, “Kahveye tatlandırıcı (şeker veya yapay tatlandırıcılar) eklenmesi, tüm nedenlere bağlı ölüm riskini artırır mı?” sorusuna cevap arıyor. Araştırmanın amacıysa şekerli, tatlandırıcılı ve şekersiz kahve tüketiminin tüm nedenlere özgü ölümle olan ilişkilerini değerlendirmek.
Araştırmacılar, kahve içmeyen insanlarla mukayese edildiğinde, şekersiz ve şekerli kahvenin orta düzeyde (bir ila üç bardak) tüketiminin, yüzde 30’a kadar daha düşük ölüm riski ile ilişkili olduğunu tespit etmiş.
Makalenin bir diğer bulgusu ise şu: Orta düzeyde şekerli kahve tüketimi daha düşük ölüm riskiyle ilişkilendirilirken, yapay tatlandırıcılı kahve tüketimi, ölüm riskine önemli ölçüde bir etkide bulunmadı. Çalışma sonuçları şeker eklemenin kahvenin sağlığa faydalarını ortadan kaldırmadığını gösterse de, araştırmacılar şeker tüketimi ile sağlıksız yaşam arasındaki yaygın olarak bilinen bağlantılardan dolayı hala şekerli içeceklere karşı uyarıda bulunuyor.
Araştırmanın vardığı sonuca bakarak “kahve ömrü uzatıyor” ve “kahve yaşam iksiri” gibi genellemeler yapmak sakıncalı. Araştırmanın sonucunda varılan kahvenin ölüm riskini azaltması, kahve içenlerde doğrudan yaşam süresinin uzayacağı anlamına gelmiyor.
Teyit’in ulaştığı Meedan’da bilim yazarlığı yapan Jenna Serhman’a göre bunun iki sebebi var:
Çalışmadaki ölüm riskinin azalması, ortalama bir hesaba dayanıyor. Fakat bu hesap, grupta kahve içen her kişinin ölüm riskinin azalacağını garanti etmiyor.
Bu çalışma, kahve tüketimi ile daha az ölüm riski arasındaki nedenselliği kanıtlamıyor. Yani ölümleri gerçekten azaltan nedenin kahve olup olmadığı bilinmiyor.
Aston Üniversitesi’nden Dr Duane Mellor da, çalışmanın kahve ve ölüm riski arasında herhangi bir nedensel bağlantı göstermediği için sınırlı bir çalışma olduğunu söylüyor. Yani araştırma düşük ölüm riskinin kahve içmek ile bağlantısını kesin olarak kanıtlamıyor.
Ayrıca, kahve tüketiminin etkileri kişiden kişiye göre değişebilir. Kişilerin kahveyi kendileri için uygun olan miktarda tüketmeleri gerekiyor. Araştırmacılar kahvenin ölçülü bir şekilde tüketiminin önemini vurguluyor. Yani makalede ‘kahve içmek ömrü uzattığı için kahve için’ gibi bir tavsiye yer almıyor.
İddialara kaynak olarak gösterilen Harvard Medical School’daki haber ise çalışmanın gözlemsel olduğunu ve kahvenin ömrü uzattığını kesin olarak kanıtlamadığını vurguluyor.
Şekerli ya da şekersiz, kahve tüketmek ömrü uzatıyor. 170.000 kişi üzerinde yapılan yeni bir çalışmada, kahve içenlerin ölüm ihtimalinin içmeyenlere göre %30 azaldığı gösterilmiş.Günün en güzel vakitlerini taçlandıran bu içeceğin aynı zamanda yaşam iksiri olduğunu bilmek ne güzel
— Mehmet Emin Adin, MD (@emin_adin) September 13, 2022İlginizi Çekebilir