Kalp sağlığını koruyacak 11 öneri
SağlıkMedical Park Gebze Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Hakan Vural, 29 Eylül Dünya Kalk Sağlığı günü dolayısıyla kalp ve damar hastalıklarını önleme konusunda uyarılarda bulundu.
Medical Park Gebze Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Hakan Vural, 29 Eylül Dünya Kalk Sağlığı günü dolayısıyla kalp ve damar hastalıklarını önleme konusunda uyarılarda bulundu.
Sağlıklı bir kalbe sahip olmanın ancak bazı kurallara uyarak mümkün olabileceğini belirten Prof. Dr. Vural, “Sağlıklı ve yeterli beslenmek, fiziksel aktiviteyi artırmak, sigara ve alkol ürünlerinden uzak durmak, stres faktörünü kontrol altına almak, kilo kontrolü, kan basıncının kontrolü, kan şekerinin kontrolü, kan kolesterol seviyesinin kontrolü ve hayata karşı iyimser olmak kalp sağlığı için olmazsa olmazlar arasındadır.” ifadelerini kullandı.
“Ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda”
Prof. Dr. Vural, kalp ve damar hastalıklarının tüm dünyada ölüm nedenleri arasında en ön sıralarda yer alan bir hastalık gurubu olduğunun altını çizerek, “Kalp tüm vücuda ve hücrelere besin ve oksijen taşır. Kalp ve damar sağlığının bozulması vücudun hayati fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesini engelleyerek ciddi sağlık sorunlarına ve hatta ölümlere neden olabilmektedir.” şeklinde konuştu.
“Kalp krizine yol açabilir”
Vücutta dolaşım sisteminin en önemli iki parçasını kalp ve ondan çıkan damarlar oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Vural, “Kalbi besleyen atardamarların tıkanması kalp krizine yol açarken, diğer damar tıkanıkları felçten, yürüme bozukluğuna kadar çeşitli hastalıklara yol açar. Bunun temel sebebi ise ateroskleroz dediğimiz durumdur.” dedi.
“En sık görülen belirtilere dikkat”
Prof. Dr. Vural, kalp ve damar hastalıklarından korunmanın sağlık uyarılarının dikkate alınması, gerekli kontrollerin periyodik olarak yapılması ve sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesiyle mümkün olabileceğini belirtti.
Kalp hastalarında en sık görülen bulgular hakkında bilgi veren Prof. Dr. Vural, “Göğüs ağrısı, nefes darlığı, çabuk yorulma, çarpıntı, el ve ayaklarda morarma, kol ve sırt ağrıları, zaman zaman boğaz ağrısı, bayılma, ayaklarda ve karında şişme, halsizlik şikayetleri olan kişiler en kısa zamanda hekime başvurup gerekli kontrolünü yaptırmalıdır.” şeklinde konuştu.
“Kalp ve damar hastalıkları için risk faktörleri”
Prof. Dr. Vural, “Diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol seviyeleri, sigara ve alkol kullanımı, hareketsiz ve stresli yaşam ve aşırı kilo en önemli risk faktörleridir. Erkek cinsiyet ve ileri yaş, ikinci önemdeki risk faktörleridir” açıklamasında bulundu.
“Sağlıklı beslenin, fiziksel aktiviteyi ihmal etmeyin”
Kalp sağlığını koruma ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Vural, kalp sağlığını koruyacak 11 öneriyi şöyle sıraladı:
“Sağlıklı ve yeterli beslenmek, fiziksel aktiviteyi artırmak, sigara ve alkol ürünlerinden uzak durmak, stres faktörünü kontrol altına almak, kilo kontrolü, kan basıncının kontrolü, kan şekerinin kontrolü, kan kolesterol seviyesinin kontrolü, hayata karşı iyimser olmak, çevrenize ve insanlara pozitif bakmak, aileniz ve çevrenizle kaliteli zaman geçirmek, hazır gıdalar yerine taze besinlerin tercih edilmesi önemli faktörlerdir.”
“Ne kadar yaşlı olduğunuzu damarlarınız ve kalbiniz belirler”
Prof. Dr. Vural, insanların damarları ve kalp sağlıkları kadar yaşlı olduğunun altını çizerek, “Sağlıklı ve uzun bir yaşam için kalbinize damarlarınıza iyi bakın.” dedi.
İlginizi Çekebilir