© Haber Rize 2022

Orta Doğu’da yükselen tansiyonun etkisiyle Asya-Pasifik karışık seyretti

İstanbul, 2 Ekim (Hibya) - Asya-Pasifik piyasaları, Wall Street’in Orta Doğu’da yükselen tansiyon nedeniyle ana endekslerin düştüğü ticaret ayına kötü bir başlangıç yapmasının ardından Çarşamba sabahı karışık bir seyir izledi.

Hong Kong’un Hang Seng endeksi, Salı günü resmi tatilden döndükten sonra Çarşamba günü yüzde 6’dan fazla artışla işlem gördü ve Pekin’in teşvik politikaları konusunda daha fazla iyimserlik sinyali verdi.

Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi yatay seyretti. Güney Kore’nin Kospi’si yüzde 0,2 düşerken, küçük sermayeli Kosdaq yüzde 0,6 yükseldi. Japonya’da Nikkei 225 yüzde 1,6 düşerken, Topix yüzde 0,8 geriledi.

Çin anakarasındaki piyasalar Çarşamba günü kapalıydı ve Altın Hafta tatili nedeniyle haftanın geri kalanında da kapalı kalacak.

Yeni Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba, geçen hafta ülkenin iktidardaki Liberal Demokrat Partisi’nin başkanı olarak seçilmesinin ardından Salı günü göreve başladı. Ishiba, günün erken saatlerinde resmen istifa eden Başbakan Fumio Kishida’nın yerine geçti.

Bazı analistler, Ishiba’nın göreve gelmesinin Japonya Merkez Bankası’na faiz oranlarını daha da yükseltmek için daha fazla alan sağlayabileceğine inanıyor. Japonya’da hisse senetleri Pazartesi günü yatırımcıların haberleri sindirmesiyle düşerken Salı günü hafif bir toparlanma gösterdi.

Bireysel hisse senedi haberlerinde Mitsubishi Motors, Mitsubishi Motors Kuzey Amerika’nın yılbaşından bugüne satışlarında geçen yıla kıyasla yüzde 22,1 artış bildirmesinin ardından yüzde 4,6 yükseldi. Mitsubishi Electric yüzde 1 yükseldi.

ABD piyasalarında, Dow Jones Endüstriyel Ortalaması 173 puandan fazla düşerken, S&P 500 ve Nasdaq Composite sırasıyla yüzde 0,93 ve yüzde 1,53 düştü. İran’ın İsrail’e balistik füze fırlatmasıyla petrol fiyatları ve CBOE Volatilite Endeksi (.VIX) sıçrama yaptı.

Saldırı, İran destekli militan grup Hizbullah ile gerilimin tırmanması üzerine İsrail’in Lübnan’a kara operasyonu başlatmasının ardından geldi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu İran’ın füze saldırılarının başarısız olduğunu söyledi ve misilleme sözü verdi. NBC News’e göre Netanyahu, ”İran bu gece büyük bir hata yaptı ve bunun bedelini ödeyecek” dedi ve ekledi: ”İran’daki rejim kendimizi savunma kararlılığımızı ve düşmanlarımıza misilleme yapma kararlılığımızı anlamıyor.”

Hibya Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER