© Haber Rize 2022

"RİZE'DE MOBİLYA İMALAT SANAYİİ KURACAĞIZ".

"İDDALIYIZ DOĞDUĞUNUZ YERİ DOYDUGUNUZ YER YAPACAĞIZ" MEMLEKET PARTİSİ İL BAŞKANI MUHİTTİN BAYRAK YAPTIĞI YAZILI AÇIKLAMADA 21 PROJEYLE RİZE'NIN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEKLERİNİ BELİRTEREK YAPACAKLARI MOBİLYA İMALAT SANAYİİ PROJESİ HAKKINDA AÇIKLAYICI BİLGİLER VERDİ.

Bayrak

"Küresel mobilya pazarının, artan inşaat yatırımları ve gelişmekte olan ülkelerdeki yüksek ekonomik büyüme ile önümüzdeki dönemde pozitif büyüme göstermesi beklenmektedir. Bu büyümenin büyük bir kısmının, hızla gelişen ekonomileri ile Çin ve Hindistan gibi Asya pazarlarından geleceği öngörülmektedir. Artan harcanabilir gelirler, değişen yaşam tarzları ve teknolojik inovasyonların küresel mobilya endüstrisindeki büyümenin arkasındaki itici güçler olacağı düşünülmektedir". dedi

Memleket partisi il başkanı muhittin bayrak 

Türkiye'de mobilla imalat sanayii hakkında düşüncelerini şöyle dile getirdi.

Bayrak:

"Türkiye’deki mobilya üretimi 2019 yılında yaklaşık 11 milyar dolar olarak ölçümlenmiştir. 2030 yılına kadar yıllık ortalama %10’a yakın bir büyüme beklenen mobilya sektöründe büyüklüğün 29 milyar seviyelerinde olacağı öngörülmektedir. Türkiye’de mobilya sektörü üç başlık altında incelenebilmektedir: Mutfak mobilyaları, ofis mobilyaları ve diğer tür mobilyalar. Mutfak mobilyaları 2019 yılında 650 milyon dolar seviyelerinde ölçülürken 2030 yılına kadar 1,7 milyar doları aşacağı öngörülmektedir. Ofis ve mağaza mobilyaları ise hâlihazırda 2,5 milyar dolar üzerinde bir büyüklüğe sahipken 2030 projeksiyonlarında 6 milyar dolar üzerinde büyüklüğe ulaşacağı öngörülmektedir. Diğer tür mobilyalar ise oturma odası, yatak odası, bahçe mobilyaları gibi geniş bir yelpazeden ürünleri kapsarken, bu kategorinin 2030 yılında 20 milyar dolarlık büyüklüğü aşacağı öngörülmektedir.

Mobilya üretiminin büyük kısmının iç pazar talebine yönelik gerçekleştiği görülmektedir. Bu nedenle sektörün ihracat seviyesi sınırlı düzeyde kalmaktadır. Türkiye’nin 2019 yılında 3 milyar doların üzerinde bir ihracat hacmi bulunmaktadır. Mobilya ihracatımız ülkeler bazında incelendiğinde, 2009 yılından itibaren en büyük pazarın Irak olduğu görülmektedir. Mobilya ihraç ettiğimiz diğer önemli pazarlar ise Almanya, Suudi Arabistan, Fransa, ABD, İngiltere, B.A.E., Romanya, İsrail ve Azerbaycan’dır. 

Türk mobilya (Rize'de durum budur) endüstrisi, genelde çoğu geleneksel yöntemlerle çalışan atölye tipi, küçük ölçekli işletmelerin ağırlıkta olduğu, çok parçalı bir görünüme sahiptir. Buna karşın özellikle son 15-20 yıllık süreçte küçük ölçekli işletmelerin yanı sıra orta ve büyük ölçekli işletmelerin sayısı artmaya başlamıştır. 2018 yılında TÜİK Genel

Sanayi ve İşyerleri Sayımı verilerine göre sektör 133 bin kişiyi istihdam etmektedir. Bu alanda faaliyet gösteren işletme sayısı ise 34 binin üzerindedir.

Türkiye’de mobilya sektörü, pazarın yoğunlaştığı ve/veya orman ürünlerinin yoğun olduğu belirli bölgelerde toplanmıştır. Önemli mobilya üretim bölgeleri toplam üretimdeki paylarına göre; İstanbul, Ankara, Bursa (İnegöl), Kayseri bölgeleridir". dedi

"Çevre dostu mobilyalar Rizemize çok yakışacak"

"Dünya genelinde yeşil bina projelerinin giderek yaygınlaşması, çevre dostu mobilyalar da dâhil olmak üzere sürdürülebilir iç mekân ürünlerine olan talebi artırmaktadır.
Rize'de tasarladığımız mobilya imalat sanayii kapsamında düşüncemiz irili,ufaklı  atölyeleri bir bölgeye toplayarak hem makine anlamında hemde yeni yetişecek imalat üstalarına fiili eğitim   koşulları hazırlamak ve yola koyulup doğru adımlarla devam etmek olacaktır.Kuracağımız mobilya imalat sitesinin çalışanın refağı ve azmini üst seviyelerde tutmak için üretilen ürünleri kuracağımız e-ticaret çevrim içi pazar sitelerinde gelire dönüştürme desteği sağlamak olacaktır."diyerek açıklamalarına şöyle devam etti.

"Mobilya imalat sanayii için Rize ham madde olarak zengin bir şehir"

"Ahşap, Rize’de kolay bulunan ve kolay işlenen bir yapı malzemesidir. İmalatta kullanılacak ağaçların ortak özelliği sert, rutubet ve ısı değişimlerine dayanıklı, uzun süre bozulmayacak olmalarıdır. Kayın, kestane, çam ve doğu ladini imalat  yapımında tercih edilen dayanıklı ağaç türleridir. Sahile yakın kesimlerde kestane ve kayın; iç kesimlerde ise kestane ağacının yanı sıra çam ve ladin kullanımı daha yaygındır. Bu tercihin nedeni biraz da ağaç popülasyonudur; rakım arttıkça ormanlarda geniş yapraklı ağaçların sayısı azalırken ince yapraklı ağaçların sayısı artar.Ayrıca hammadde tedarikçi olarak yanı başımızda gürcistan ile iş birliğine gidilebilir ve bu akılcı bir çözüm olur" dedi.

Memleket partisi il başkanı muhittin bayrak 

 
"Hazırladığımız projelerimiz rizemizin doğa dokusunu bozmayacak ve İstihdam artıracak yeşil akıllı projelerdir.Artık çay fabrikaları vatandaşın yeterli derecede İstihdam sorununu çözmemektedir. başka sektörlerde çalışabilmesi için hızlı bir şekilde yeni iş sahaları oluşturabilmek gerekmektedir.sevgili vatandaşlarımız bilmelidir ki memleket partisi olarak artık rize'li hemşerilerimizin iş bulamadığı için göç etmesine gönlümüz razı değil bu sebepden dolayı tüm çalışmalarımız rize'de yeni iş sahaları açabilmektir.O yüzden memleket doğduğun değil doyduğun yerdir söylemini degiştirerek bir manifesto geliştirip gerçekleştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz.  Rize memleket partisi örgütü olarak iddiamız doğduğunuz memleketi doyduğunuz memleket yapabilmek" diyerek sözlerini tamamladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER