© Haber Rize 2022

Tüm dünyada aynı anda internet sıkıntısı yaşanıyor: Birçok dev firmanın serverleri çöktü

CrowdStrike'ın siber güvenlik platformunun dünya çapında çökmesi, havayolları, bulutlar ve medya kuruluşları dahil birçok yüksek şiddetli BT kesintilerine yol açtı. Türkiye'deki firmalar ve ABD ile Avrupa'daki bazı farklı kategorilerde, Microsoft sistemlerinde mavi ekran sorunları görüldü. BTK, kesintilerin siber saldırı kaynaklı olduğunu ve yerli ürünlerle çözüm sunulduğunu duyurdu. Rusya, bu kesintilerden etkilenmedi çünkü yerel check-in küresel sistemleri sorunlardan koruyordu. Sky News ve diğer Batılı medya kuruluşları yayın yapamadı. Microsoft, bazı uygulamalardaki sorunları çözmeyi sürdürüyor.

Küresel Siber Güvenlik Sorunu: CrowdStrike Çöküşü Dünya Genelinde Kesintilere Yol Açtı

Siber Güvenlik Krizi:

Siber güvenlik platformu CrowdStrike'ın dünya çapında devre dışı kalması, uluslararası havayolları, bankalar ve medya kuruluşları için ciddi BT sorunlarına ve kesintilere neden oldu. CrowdStrike'ın güvenlik yazılımındaki çöküş, internet sistemlerinde geniş çaplı etkiler yarattı. Türk Hava Yolları ve Sunexpress gibi Türkiye'deki firmaların yanı sıra, United Airlines ve Delta Airlines gibi ABD merkezli havayolu şirketleri ile Avrupa’daki birçok şirket de bu sorunlardan etkilendi ve bazı uçuşlarını askıya aldı. Microsoft sistemlerinin de bu çöküşten doğrudan etkilendiği ve bilgisayarlarda mavi ekran sorunlarına yol açtığı bildirildi. Ayrıca, birçok banka ve medya kuruluşunun servisi yaşanan IT sorunları nedeniyle çökmüş durumda.

BTK’dan Açıklama:

Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), global çapta yaşanan kesintilere ilişkin bir açıklama yaptı. İncelemeler sonucunda, yaşanan aksaklıkların siber saldırı kaynaklı olmadığı tespit edildi. CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana gelen kesintiler için çözüm önerileri, SİP platformu aracılığıyla tüm SOME’lerle paylaşılmıştır. BTK, yerli ve milli ürünlerle siber sınırları korumak için 7/24 çalıştıklarını duyurdu.

Rusya'nın Durumu:

Tüm Batı dünyasında büyük firmaların servisleri çökerken, Rusya'da herhangi bir sistem arızası yaşanmadı. Rus yapımı check-in sistemleri, Rus havalimanlarını küresel IT kesintisinden korudu. Sputnik’e yapılan açıklamaya göre, Moskova’daki Domodedovo Havalimanı bu durumdan etkilenmedi ve sorun yaşayan havalimanlarına Rus yapımı ‘Astra’ adlı yedek check-in sistemi sağlanmış durumda. Rus havayolu şirketleri, yerel check-in sistemine geçtiği için küresel sorunlardan etkilenmedi.

Batılı Medya Kuruluşları:

İngiltere’nin önemli haber kanallarından Sky News, yaşanan kesintiler nedeniyle yayın yapamadığını duyurdu. Sky News CEO’su David Rhodes, X platformunda yaptığı açıklamada “Sky News bu sabah canlı yayın yapamadı, izleyicilerimizden özür dileriz” dedi.

Microsoft’tan Açıklama:

Microsoft, etkilenen Microsoft 365 uygulamaları ve hizmetleri için etki azaltma çalışmalarında ilerleme kaydedildiğini belirtti. Şirket, Microsoft Defender, Microsoft OneNote, OneDrive for Business, SharePoint Online ve Windows 365 uygulamalarındaki sorunların düzeltildiğini duyurdu. Ancak, PowerBI, Microsoft Fabric, Microsoft Teams, Microsoft 365 admin center ve Microsoft Purview uygulamalarındaki arızalar devam ediyor.

CrowdStrike’ın Etkileri:

CrowdStrike, yazılım güncellemeleri ile Windows toplu kesintilerinin bağlantılı olduğunu doğruladı. CrowdStrike hisseleri piyasa öncesi işlemlerde %12 düştü. 

Uluslararası Tepkiler:

Birçok ülke, yaşanan teknik sorunlara dair açıklamalarda bulundu:

- ABD havacılık otoritesi, IT sorunları nedeniyle tüm uçuşların ertelenmesini istedi.
- İsrail Merkez Bankası, CrowdStrike sorunlarının bankaları etkilediğini açıkladı.
- Avustralya hükümeti, küresel IT kesintisi nedeniyle acil toplantı çağrısında bulundu.
- Hint havayolu şirketi SpiceJet, online hizmetler ve rezervasyonlarda teknik sorunlar yaşadığını bildirdi.
- İrlandalı havayolu şirketi Ryanair, olası kesintilere karşı müşterilerini uyardı.
- İngiltere’nin en büyük demiryolu operatörü, IT sorunları nedeniyle iptaller konusunda uyardı.
- Sydney Havalimanı’nda büyük kaos yaşandı; Virgin Australia uçuşlarını askıya aldı.
- Hong Kong Havalimanı, havayollarının manuel check-in prosedürlerine geçtiğini duyurdu.
- ABD'nin bazı eyaletlerinde acil servis ve 911 sistemlerinin kesintiye uğradığı bildirildi.

CrowdStrike Nedir?

CrowdStrike, bulut tabanlı uç nokta koruma yazılımıdır ve siber güvenlik alanında kullanılır. 'Falcon' platformu, makine öğrenimi ve yapay zeka kullanarak zararlı yazılımları ve diğer siber tehditleri hızlıca tanımlar. CrowdStrike, Goldman Sachs, Credit Suisse, Rackspace, Hyundai, ve ADP gibi birçok büyük şirket tarafından kullanılmaktadır.

Potansiyel Tehlikeler:

CrowdStrike yazılımının çökmesi veya hatalı çalışması halinde, ağ güvenliğinde açıklar oluşabilir, veri kaybı ve hırsızlık riski artar, iş sürekliliği bozulabilir ve mali kayıplar yaşanabilir.

Çin ve Rusya'nın Durumu:

Çin'de henüz büyük çaplı bir BT kesintisi rapor edilmedi. Rusya Dijital Bakanlığı, Rus havalimanlarında herhangi bir sistem arızası rapor edilmediğini ve küresel kesintilerle ilgili durumun Rus yazılımının önemini kanıtladığını belirtti.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER