© Haber Rize 2022

Yeneroğlu: Haksız gözaltı işlemlerinde artış yaşanıyor

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Elif Çakır’ın gözaltına alınması hakkında soru önergesi verdi.

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, 28 Eylül 2024 tarihinde Karar gazetesi yazarı Elif Çakır’ın, Bursa ilinde bir otelde bulunduğu esnada, hakkında bir ”arama” kaydı olduğu iddiasıyla, hiçbir açıklama yapılmadan ve belge ibraz edilmeden Bursa İl Emniyet Müdürlüğünde görevli beş kolluk görevlisi tarafından gözaltına alınması hakkında soru önergesi verdi.

Yeneroğlu, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, ülkemizde vatandaşların haksız gözaltı işlemlerine maruz kalmasının olağan hale geldiğini vurgulayarak, bu tür keyfi uygulamaların ülkemizde son bulması için kolluk kuvvetlerinin eğitim süreçlerinin iyileştirilmesi ve denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi için acil önlemler alınması gerektiğini ifade etti.

‘Haksız gözaltı işlemlerinde artış yaşanıyor’

Emniyette yapılan işlemlerin ardından gazeteci Elif Çakır’ın ”isim benzerliği” nedeniyle yanlış ve haksız bir şekilde gözaltına alındığının anlaşıldığını belirten Yeneroğlu, ”Basit kimlik tespitinin uyarılara rağmen yapılmaması, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlali olduğu gibi kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunu da oluşturmaktadır. Kolluk görevlilerinin dikkatsizliği ve hukuki usule aykırı işlemleri sonucunda Elif Çakır’ın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı açıkça ihlal edilmiştir.” dedi.

Yeneroğlu, Bakan Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

”Elif Çakır hakkında ”yakalama” işleminin şartları gerçekleşmediği halde hangi gerekçeyle bu hukuksuz işlem gerçekleştirilmiştir?

2020-2024 yılları arasında kaç vatandaşımız hakkında haksız yakalama ve gözaltı işlemi uygulanmıştır? Bu işlemler sebebiyle kaç idari soruşturma yürütülmüştür?”

Hibya Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER