© Haber Rize 2022

Zınar Bozkurt ölüm orucuna başladı

İsveç'te gözaltında tulan ve Türkiye’ye iade edilmek istenen Zinar Bozkurt, açlık grevini ölüm orucuna çevirdi. Bozkurt'un avukatı Abdullah Deveci, " Zinar’ın süreci tamamen siyasi" yorumunda bulundu.

 İsveç’in tutukladığı ve Türkiye’ye iade etmek istediği Zinar Bozkurt, hakkındaki iade sürecinin durdurulmasına ve dosyasının tekrar görülme kararına rağmen tutulduğu Kållered Gözetim Merkezi’nden serbest bırakılmıyor. Durumu protesto eden Bozkurt, 6 gündür sürdürdüğü açlık grevini ölüm orucuna çevirdi.

Kullandığı Twitter hesabından şeker ve su almayı bıraktığını duyuran Bozkurt, sesinin duyurulması için yardım çağrısında bulundu. Konuyla ilgili ulaştığımız Bozkurt, “Türkiye’de öleceğime burada ölmeyi tercih ederim. İade edilirsem ağır işkencelere maruz kalacağımı biliyorum. Bu sebeple açlık grevimi ölüm orucuna çevirdim” dedi.

‘İADE GEÇİCİ OLARAK DURDURULDU’

Zinar Bozkurt’un avukatı Abdullah Deveci, iki gün önce dosyanın tekrar açıldığını ve iadenin geçici olarak durdurulduğunu belirterek, müvekkilinin ülke için tehdit olarak görülmesi ve kaçma şüphesi olduğu gerekçesiyle serbest bırakılmadığını söyledi. Dosyanın tekrar açılmasında olayın İsveç ve Türkiye medyasında geniş yer bulmasına işaret eden Deveci şunları ifade etti: “Muhtemelen bir iki hafta içinde müvekkilimle bir görüşme yapılacak ve ardından olumlu ya da olumsuz bir karar verilecek. İade geçici olarak durduruldu ama Göçmen Dairesi’nin alacağı karar negatif de olabilir ve sonra süreç hızlı gelişebilir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Birleşmiş Milletler İşkence Komitesi’ne de başvurduk. Amacımız hukuki bir karar almak. NATO görüşmeleri sürüyor ve ülkede seçimler var. Ne yazık ki kapalı kapılar ardında çok şeyler dönüyor. Zinar’ın süreci tamamen siyasi, hukukla herhangi bir ilgisi yok.”

Deveci ayrıca İsveç yasalarına göre bir kişinin ülke için tehlikeli olsa dahi gönderileceği ülkede işkence görme riski bulunması durumunda iadenin gerçekleştirilemeyeceği ve kendisine bir yıllık oturum verilmesi gerektiğini belirterek, “Bütün raporlar Türkiye’de işkencenin çok yaygın olduğunu gösteriyor. Bu sebeple Göçmen Dairesi’nden olumlu bir karar gelmesini umut ediyoruz” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER