Rize
23 Kasım, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2394.8
  • BIST
    10065.4
  • BTC
    69315.19$

15 Eylül'de başlıyor: Konut ve araç satışında yeni döneme geçiliyor

15 Eylül'de başlıyor: Konut ve araç satışında yeni döneme geçiliyor
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kayseri'de gazetecilerle buluşarak emlak ve otomotiv sektörlerinde yapılacak yeni düzenlemeler hakkında bilgi verdi. 15 Eylül'den itibaren emlak ve otomotiv ilanlarında doğrulanmış ilan dönemine geçileceğini belirten Bolat, bu sayede tüketiciyi aldatmaya yönelik ilanların önüne geçileceğini söyledi. Çin'den ucuz ürün getirilip satılması konusunun yakından takip edildiğini ve gerekli kararların alındığını ifade etti. Bolat ayrıca, fahiş fiyat denetimlerinin sürdüğünü ve bu yılın ilk 7 ayında 71 bin firmaya 960 milyon lira idari para cezası kesildiğini açıkladı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kayseri'de gazetecilerle bir araya gelerek emlak ve otomotiv sektörlerinde yapılacak yeni düzenlemeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bolat, emlak sektöründe ilan sitelerinde doğrulanmış ilan dönemine geçileceğini belirtti. Böylece, ilan sitelerinde görülen ilanların hiçbiri tüketiciyi aldatmaya yönelik olmayacak. Aynı sistemin otomotiv sektörü için de getirileceğini ifade etti. Bolat, bu yeni düzenlemenin 15 Eylül'de başlayacağını ve bu tarihten itibaren konut satacak kişilerin e-devlet üzerinden gayrimenkullerini seçerek emlakçıları yetkilendireceğini söyledi. Yetkilendirilmiş emlakçılar ise bu satışlara aracılık edecek.

Çin'den ucuz ürün getirilip satılması konusuna da değinen Bolat, bu konunun çok yakından takip edildiğini ve gerekli kararların alındığını belirtti. Yakında bu kararların açıklanacağını söyleyen Bolat, otomotiv ve emlak sektöründe manipülasyonları tespit edip ağır cezalar uyguladıklarını ve şu anda her iki sektörde de istikrarlı bir piyasa olduğunu vurguladı. Ayrıca, stoklanmış sıfır araçların ortaya çıkmasıyla otomotiv piyasasının rahatladığını ve gayrimenkulde gerekli düzenlemelerin yapıldığını belirtti.

Fahiş fiyat denetimlerine ilişkin son çalışmalar hakkında bilgi veren Bolat, bu konuda arz-talep dengesi, tamahkarlık, açgözlülük, talebin doyması ve denetimler ile cezai uygulamalar gibi birçok boyutun olduğunu ifade etti. Hizmet sektöründe talebin geri çekildiğini ve bu durumun restoran, lokanta işletmeleri ve otelcilik noktasında sinyaller verdiğini belirten Bolat, her gün çarşı ve market ürünlerini kontrol ettiklerini söyledi. Haziran ayından bu yana fiyatlarda durağanlaşma olduğunu ve temel ürünlerde stabil bir durum yaşandığını kaydetti. 2023'te 56 bin firmaya fahiş fiyat, stokçuluk, kara borsacılık, kasa-raf fiyat farklılığı ve aldatıcı reklamlar gibi nedenlerle 1,5 milyar lira idari para cezası uygulandığını, bu yılın 7 ayında ise 71 bin firmaya 960 milyon lira idari para cezası kesildiğini bildirdi.

Türkiye'ye yatırım getiren firmalara kapılarının açık olduğunu belirten Bolat, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının BYD'nin Türkiye yatırımına ilişkin görüşmelerde bulunduğunu ve bu yatırımın yeni yatırımları tetiklemesini ümit ettiklerini söyledi. Tunus ile serbest ticaret anlaşması olduğunu ve Tunus'un yaklaşık 250 kalem üründe anlaşmadan muafiyet istediğini belirten Bolat, aldıkları tedbirlerle Türkiye'nin ithalatında 40 milyar dolara yakın azalış kaydedildiğini ifade etti.

Bolat, e-ticarete ilişkin kanunun değiştirilmesinin ihtiyaçtan kaynaklandığını ve Türkiye'nin e-ihracatının yüzde 10 hedefine yükselmesi için ihracatı desteklemeyi amaçladıklarını belirtti. Avrupa Birliği vizesi konusunun sürekli gündemlerinde olduğunu ve iş dünyası için uzun süreli, çok girişli vizelerin hızlandırılması taleplerini ilettiklerini vurgulayan Bolat, bu konuda Dışişleri Bakanlığı ile koordineli çalıştıklarını ifade etti.

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan da emlaktaki yeni düzenlemelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Gürcan, 15 Eylül'de başlayacak düzenleme ile ilan sitelerinde verilen ilanların resmiyete bağlanacağını ve böylece manipülasyonun önleneceğini belirtti. Vatandaşların e-devlet üzerinden gayrimenkullerini seçerek emlakçıları yetkilendireceklerini ve yetkilendirilmiş emlakçıların ilanları siteye girebileceğini söyledi. Yılbaşı itibarıyla tüm ilanların doğrulanmış ilan olarak çıkmasının zorunlu olacağını ve bu düzenlemenin kiraların düşmesine de sebebiyet vereceğini ifade etti. Aynı sistemin otomotiv sektörü için de uygulanacağını belirtti.

Bolat ve Gürcan'ın açıklamaları, Türkiye'deki emlak ve otomotiv sektörlerinde yapılacak yeni düzenlemelerin yanı sıra, Çin'den ucuz ürün getirilip satılması, fahiş fiyat denetimleri, Türkiye'ye yatırım ve e-ticaret konularında önemli bilgiler içeriyor. Bu düzenlemelerin piyasa istikrarını koruyacağı ve tüketici haklarını güvence altına alacağı ifade ediliyor.

'Bu aslında bir yerde kiraların da düşmesine sebebiyet verecek'

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan da emlaktaki yeni düzenlemeye ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Getireceğimiz ürün ile sadece ilan sitelerindeki ilanların verilmesindeki aşamaları resmiyete bağlıyoruz. Vatandaş, e-devleti üzerinden girerek kendisine ait olan gayrimenkulü seçip orada açılacak pencereden yetkili ilan satıcısının, emlakçının kodunu girerek orada emlakçıyı yetkilendirecek. Kendisi de ilan sitesine girip satabilir. Ama emlakçıya verecek olanlar emlakçıyı yetkilendirecek. Böylece emlakçı almış olduğu yetkiyle bu ilanı siteye girebilecek. Biz bunu 15 Eylül'de başlatacağız. İlk etapta hibrit olacak. Onlar da 'doğrulanmış ilan' diye çıkacak. Ama yılbaşı itibarıyla tamamı doğrulanmış ilan olarak çıkmaya mecbur olacak. Böylece siz bir sabah kalktığınızda kendi evinizi ilan sitesinde satılırken görmeyeceksiniz. Yani şu anda hiç kimse ilan vermediği halde bazı kişiler emlak sitelerine girerek bu evleri satıyor. Ama sorduğunuzda 'yok' diyorlar, 'biz onu sattık' diyorlar. 'Size başka ilan, başka evi gösterelim' diye böyle fake ilanlar veriliyordu. Amacımız, manipülasyonu önleyerek daha doğru bir piyasa işleyişini getirmek. Bu sistem 15 Eylül'de gelecek. Arkasından aynı şekilde otomobille ilgili sistemi devreye sokacağız. Kişi, birinci derece akrabası, hanımı, annesi, babası ve çocuklarının da üzerine olan emlakla ilgili ilan koyabilir. O zaten kimlik doğrulama sisteminde şu anda uygulanıyor. Bu aşamayla yaptığımızda ilan sistemindeki manipülasyonun önüne geçmeye çalışacağız. Bu aslında bir yerde kiraların da düşmesine sebebiyet verecek. Çünkü (internet) sitelerde, kirada olmayan dairelere sanki kiradaymış gibi fiyatları şişirme ve spekülasyon yapılıyordu. Aynı aracı 10 kişi veya aynı evi 10 kişi, siteye girerek fiyatları yukarı çekerek sanki piyasada böyle bir fiyat artışı varmış gibi gösteriyordu. Bunun önüne geçmeye çalışıyoruz. Gerçek ilanlarla fiyatının doğrulanmasını sağlamaya çalışıyoruz."

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!