Bakan Nebati’nin konuşmasından bazı satır başları şöyle:
“Yıkılan tüm evleri bir yıl gibi kısa bir süre içerisinde yeniden inşa edeceğiz. Bu sürede toplam 405 bin konut ve 83 bin köy evi inşa ederek vatandaşlarımıza teslim etmiş olacağız. 23 bin 518 konutun inşasına daha şimdiden başladık. Şimdiye kadar 6 bin geçici ticarethaneyi esnafımızın hizmetine verdik. 3 bin konteynerden oluşan çarşıları da kuruyoruz.
Deprem bölgesinde zarar gören çiftçilerimizin Hazine Faiz Destekli kredilerini bir yıl süreyle faizsiz erteledik. Deprem felaketinin ardından Bakanlığımızca vatandaşlarımızı ve reel sektörümüzü destekleyici tedbirleri hızla hayata geçirdik. Bu kapsamda depremden etkilenen illeri mücbir sebep kapsamına aldık ve bölgedeki mükelleflerimizin vergi ile ilgili yükümlülüklerini erteledik. Bölge esnafımızı desteklemek üzere KGF paketlerinin hacminde artışa gittik ve yeni KGF paketlerini uygulamaya koyduk.
Toplum yararına çalışma programı ile deprem bölgesinde sağlanan istihdam edilecek kişi sayısını özellikle ihtiyaç sahibi ailelere öncelik verilerek 50 bin kişiye çıkardık. Deprem kapsamındaki desteklerin haricinde mutlak olarak verilen Hazine Faiz Destekli krediler kapsamında Diyarbakırımıza finansman sağlamaya devam ediyoruz.
2022 yılında içinde Diyarbakır’da faaliyet gösteren 3 bin 983 esnaf ve sanatkara Halk Bankasınca yaklaşık 1,1 milyar liralık Hazine Faiz Destekli kredi kullandırılmıştır. Böylelikle 2022 yılı sonunda Halk Bankası’ndan Diyarbakır ilinde kredi kullanan esnaf ve sanatkar sayısı 10 bin 969 kişiye, toplam kredi bakiyesi de 1,5 milyar liraya yükselmiştir.
2023 yılı ocak ve şubat aylarında ise toplam bin 215 esnaf ve sanatkara 493 milyon liralık kredi kullandırılmıştır. 2022 yılı içinde Diyarbakır’da faaliyet gösteren 13 bin 469 tarımsal üreticilerimize de Ziraat Bankası tarafından yaklaşık 4,3 milyar liralık Hazine Faizli Destekli kredi kullandırılmıştır.
Diyarbakır’da evi yıkılan ağır ve orta hasarlı olan vatandaşlarımız için toplamda yaklaşık 27 bin bağımsız konut, köy evi, hayvanlar için ayrıca ahır ve diğer ihtiyaçları karşılayacak binalar inşa edilecektir.
Türkiye tüm bu zorluklarla mücadele edebilecek güce sahip bir ülkedir. 2021 yılı sonunda aldığımız Türkiye Ekonomi Modeli sayesinde salgının, savaşın, iklim, gıda ve enerji krizlerinin adeta kol kola girdiği her geçen gün jeopolitik gerilimlerin küresel resesyon risklerini beslemeye devam ettiği bu süreçte dahi Türkiye ekonomisi büyümeyi, güçlenmeyi başarmıştır.”
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.