Halk TV yazarı Barış Soydan, Sedat Peker'in Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yolsuzluğuna ilişkin iddialarını araştıracak savcıların çıkmayacağını yazdı. Bu iddiaların yeni iktidar döneminde mutlaka araştırılması ve sorumluların cezalandırılması gerektiğini belirten Soydan, 2018-2022 döneminde borsada ilk kez halka arz edilen şirketlerin listesini yayınladı.
"Bu şirketlerin önemli kısmının işini düzgün yaptığına şüphe yok. Ama içlerinde çürük elmalar olduğu da ortada" diyen Soydan, şirket yöneticilerinin bildiklerini anlatmasının önemli olduğunu belirtti.
Barış Soydan'ın "Taşkesenlioğlu döneminde borsadan para toplayan şirketler hangileri?" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:
"Çok değil, bundan on iki yıl önce Ergenekon soruşturmalarının sürdüğü, insanların düzmece delillerle hapse tıkıldığı günlerde dönemin Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, İsmailağa Cemaati’nin karıştığı yolsuzlukları soruşturma cesaretini bulmuştu. Bugün Cihaner’in on iki yıl önce gösterdiği cesareti göstererek eski Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun halka arzlar ve sermaye artırımlarından 180 milyon dolar rüşvet aldığı iddiasının üzerine gidecek bir tane bile savcı çıkmayacağından hepimiz eminiz. Muhalefet partilerinin yapacağı suç duyurusuna rağmen ortaya atılan iddiaların iktidar değişene kadar araştırılmadan kalacağını söylemek için büyük analist olmak gerekmiyor.
Ama yeni iktidarın açacağı ilk dosyalardan biri de bu olacak. Çünkü ortada mali büyüklük açısından son dönemin en büyük yolsuzluk iddialarından biri var. Sedat Peker’in ortaya attığı iddialar, Taşkesenlioğlu döneminde yapılan bütün bedelli sermaye artırımlarını ve halka arzları tartışmalı duruma getirir. İktidar değiştikten sonra hepsinin incelenmesi, bu şirketlerin söz konusu dönemdeki yöneticilerinin ifadelerinin alınması kaçınılmaz. Yeni iktidarın zülfüyare dokunmamak adına bundan kaçınması düşünülemez. Halka arz edilen içi boş şirketlerde parası batan veya bedelli sermaye artırımı yoluyla üçkağıtçı şirketlere parasını kaptıran on binlerce küçük yatırımcı bunu unutmaz. İktidar değişiminin yarattığı özgürlük ortamında bu iddiaların üzerine gidecek savcılar da mutlaka çıkar.
Kenan Sözbir’in Borsatek sitesinde yayınlanan incelemesine göre Taşkesenlioğlu'nun 4 yıllık başkanlığı döneminde SPK'ya bedelli sermaye artırımı için başvuran ve onay alan şirketler bu yolla cari kurla 2.3 milyar dolar topladı. Bedelli sermaye artırımlarının bir de halka arzlar var. Taşkesenlioğlu’nun SPK Başkanı olarak görev yaptığı dönemde (17.04.2018-17.04.2022) halka birincil ve ikincil arz ile bedelli sermaye artırımı yapan şirketlerin listesi ve borsadan topladıkları para dolar cinsinden listesini çıkardım. Bu şirketlerin önemli kısmının işini düzgün yaptığına şüphe yok. Ama içlerinde çürük elmalar olduğu da ortada. Şirket yöneticileri bildiklerini anlatmalı. Bugün içlerinden bunu yapacak cesur bir şirketin çıkması zor. Ama iktidar değiştiğinde bu dosyanın açılacağını da bilmeliler.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.