Rize
29 Eylül, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2394.8
  • BIST
    10065.4
  • BTC
    69315.19$

Başkan Akın: Devlet Planlama Teşkilatı gibi çalışıyoruz

Başkan Akın: Devlet Planlama Teşkilatı gibi çalışıyoruz
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Planlama ve Kalkınma Şirketi kurulduğunu açıkladı.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, ekonomi gazetecileriyle bir araya gelerek sorularını yanıtladı. Balıkesir’de planlı kalkınma dönemini başlattıklarını belirten Akın, planlama ve kalkınma şirketi kurduklarını ifade etti. Akın ”Önce planlama şirketimizi kurduk. Ulusal ve uluslararası üniversitelerden akademisyenler ve iş dünyası temsilcileri bir arada çalışma yürütüyor. Bunun altında tarımsal kalkınmayı ayrı bir hedefledik. Dedik ki önce ürünleri planlayalım. Sonra vatandaşın karşısına gidelim. Diyelim ki kardeşim bunu ekin bunu biz alacağız. Bu yöresel ürünleri katma değeri yüksek ürünlere çevirirsek çiftçi memleketini terk etmeyecek. Bir de Bagyaş diye bizim tarımsal kalkınma üretim yaptığımız şirketimiz var. Sadece bunlar da değil, ulaşım, altyapı, şehir planlaması, kentimizdeki kadınlar ve anneler… Alt yapıyı komple yenileyeceğiz. Dijital İkiz Dönüşüm projemiz var tamamlamak üzereyiz” dedi.

Akın, kırsalda ve köylerde üreticinin tarıma ve toprağa küstürüldüğünü ve kentlere göç ettiğini belirtirken, kent yoksulluğunun da tehlikeli boyutlara ulaştığını vurguladı.

Balıkesir’de altyapı sorununun ciddi boyutlarda yaşandığını belirten Akın, körfez bölgesine 12-13 milyar TL yatırım yapacaklarını söyledi. Körfez bölgesinin tamamının altyapı sorununu çözeceklerini ifade eden Akın ”74 yıl sonra kazandığımız Balıkesir’de karşılaştığımız tabloda, arıtma sistemimiz yok. Sahil şeridinde yok. Kanalizasyon yok. Olan yerler de yeteri kadar çalışmıyor. Körfez bölgemizde komple arıtmayla ilgili çalışma yapıyoruz. Çok büyük bir yatırım yapacağız. Yapmak zorunda olduğumuz ilk 10 yatırımı planladık. En az 12-13 milyar TL körfez bölgesine altyapı yatırımı yapmaya hazırlanıyoruz. Kredi çalışmalarımızı yapıyoruz. İller Bankası başta olmak üzere; Dünya Bankası, Fransız Kalkınma, EBRD, Japonya hepsiyle görüşüyorum. Körfez tarafının öncelikle mesela Ayvalık Güre’den başlayarak Güre, Altınoluk... Körfezimizin komple altyapı sorununu çözeceğiz.” diye konuştu.

Üreticinin toprakla barışmaya ve üretime teşvik edilmeye ihtiyacı olduğunu vurgulayan Akın, Balıkesirli üreticiden aldıkları ürünleri Amerika ve İngiltere’ye satarak değer kazandırdıklarını ifade etti. Akın ”Balıkesir nüfusunun daha önce yüzde 45’i tarımdaydı şuan yüzde 33-34’e düştü. Nüfus gidiyor. Terk ediyor şehre geçiyor. Kentlere gidiyor. Kent yoksulları oluşuyor ve büyük bir tehlike bu. bu kadar geniş, verimli arazileri olup da kent yoksulluğuna mahkum ettirilen bir Türkiye veya Balıkesir olamaz. Bamya, fasulye nohut gibi ürünleri değerlendiriyoruz. Örneğin bamyanın en büyük üreticisi Gömeç. Gömeç üreticisi 70 liraya bunu satamıyor. 90 liradan biz aldık. Dedim ki bunu ne yapabiliriz? Çalıştık. Cips yapalım dedik. 90 liraya bir kampanya açtık. 10 tona yakın ürünün tamamını aldık. Dedim ki bunu Amerika’ya ve İngiltere’ye satmayı planlayalım. İkisine de sattık. Şu anda 41 dolar kilosu. Seneye daha çok üreteceğiz ve bizim anlaştığımız şirket bizden ürettiğimiz ürünün tamamını almaya bize garanti vermiş. Pazarlamacı da var.” şeklinde konuştu.

Hibya Haber Ajansı

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!