Rize
23 Kasım, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2394.8
  • BIST
    10065.4
  • BTC
    69315.19$

Bekaroğlu'ndan Akkuyu için soru yağmuru

Bekaroğlu'ndan Akkuyu için soru yağmuru
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Akkuyu Nükleer Santrali ihalesi öncesi ve sonrasında ortaya çıkan gelişmelerle ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e 28 adet soru yöneltti. Santralin yapımı ve işletilmesiyle ilgili karanlıkta kalan ve cevaplarını kamuoyunun merakla beklediği sorularına açıklama isteyen Bekaroğlu, "Akkuyu'nun %49'u kimin?" diye sordu. Tüm üniteleri tamamlandığında 35 Milyar kwh elektrik üreterek Türkiye'nin elektrik talebinin %10'unu karşılayacak olan Akkuyu NGS'nin "Yap, İşlet, Sahip Ol" modeliyle yapıldığının altını çizen Bekaroğlu, dünyada eşi görülmeyen böyle bir yöntemin neden tercih edildiğinin ve santralin %51 hissesinin Rusya devletine bırakılmasının nedeninin kamuoyuna açıklanmasını istedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde; Anlaşmanın imzalanmasından sekiz yıl sonra çıkarılan bir torba kanunla Anayasa'nın 90. maddesi çiğnenerek Rus tarafına verilen ilave teşviklerin yeni taviz anlamına gelip gelmediğini irdeleyen Bekaroğlu, enerjide büyük ölçüde Rusya'ya bağımlı hale gelinmesinin risklerini tartışmaya açtı. 

Akkuyu Nükleer Santrali elektrik faturalarını kabartacak mı? 

Yenilenebilir enerji kaynaklarından (Su, rüzgar, jeotermal, güneş) üretilen elektriğe 5,1 sent ile 8,6 sent aralığında alım garantisi verilmesine karşın, Akkuyu NGS'de üretilecek olan elektriğe 12,35 sent'ten alım garantisi verilmesinin enerji sektöründe sorunlara neden olacağını ve halkın sırtına daha fazla yük bindireceğini ifade eden Bekaroğlu, 2023'ten itibaren vatandaşın elektrik faturalarına aşırı kabarma şeklinde yansımasının nasıl önüne geçileceğini sordu. 

Cüneyd Zapsu kimi ve hangi hisseyi temsil ediyor? 

Yüzde 51'i Rusya devletine ait olan Akkuyu NGS'nin %49 hissesinin bir kamu kurumuna değil de Kolin, Cengiz, Kalyon Konsorsiyumuna verilmek istendiği iddialarını hatırlatan Bekaroğlu, Cüneyd Zapsu'nun hangi sıfatla, kimin görevlendirmesiyle Akkuyu Nükleer AŞ'nin yönetimine girdiğini, burada hangi hisseyi temsil ettiğini sordu. 

Bakanlığın sözleşmenin feshinden önceden haberi var mıydı? 

Bekaroğlu, Santralin yapım işini üstlenen Titan-2 IC İçtaş AŞ'nin sözleşmesinin feshedilmesi sonrası yine bir Rus şirketi olan TSM Enerji İnşaat şirketinin devreye girerek inşaat işlerinin tamamıyla Rus ortaklığına devredilmesi için Enerji Bakanlığından yahut Türkiye'deki herhangi bir kurum ya da yetkili merciden izin alınıp alınmadığının ve ilk sözleşmenin feshinden Bakanlığın haberdar olup olmadığının da açıklanmasını istedi. 

Santral yapımı için gereken kaynağın temin prosedürü, Rusya'ya uygulanan mali yaptırımların aşılması ve TCMB'nin rezerv problemini çözmek için perdeleme amacıyla mı kullanılıyor? 

Akkuyu NGS projesinin başlamasından 31.07.2022 tarihi sonuna kadar Rus tarafınca yapılan toplam harcama tutarını ve Türkiye'ye ne kadar dış kaynak getirildiğini soran Bekaroğlu; Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yılında ilk ünitesinin faaliyete geçmesi beklenen aynı zamanda bir prestij projesi olarak görülen nükleer santral yapım işinin, Rusya'ya uygulanan yaptırımların aşılması ve TCMB'nin rezervlerinin indirekt yöntemlerle artırılması için perdeleme amacıyla kullanıldığı yönündeki kamuoyu algısının nasıl düzeltileceğini sorduğu Bakan Dönmez'den, santralin %49'unun kime ait olduğunun ve Akkuyu Nükleer AŞ'nin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından denetlenmesini ve yıllar itibarıyla faaliyetlerinin mali sonuçlarının şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklamasını istedi. 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!