Rize
08 Eylül, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2394.8
  • BIST
    10065.4
  • BTC
    69315.19$

BM Genel Kurulu, Filistin'e BM üyeliği ve ilave haklar talep edilen karar tasarısını kabul etti

BM Genel Kurulu, Filistin'e BM üyeliği ve ilave haklar talep edilen karar tasarısını kabul etti
BM Genel Kurulu, Filistin'in BM üyeliği konusunda önemli bir karar tasarısını kabul etti. Tasarı, Güvenlik Konseyi'ne Filistin'in üyeliğini yeniden gözden geçirmesi için tavsiyede bulunuyor. Karar, 143 ülkenin lehte oy kullanmasıyla kabul edildi. Ancak, Arjantin, Çekya, Macaristan, İsrail ve ABD dahil olmak üzere 9 ülke karşı oy kullandı ve 25 ülke çekimser kaldı. Tasarı, Filistin'e BM Genel Kurulu'nda daimi bir üyenin sahip olduğu usuli hakların tanınmasını öneriyor, ancak Filistin'in gözlemci devlet olarak kalacağını ve oy kullanma hakkının olmayacağını vurguluyor.

BM Genel Kurulu, Filistin'in BM Üyeliği Konusunda Önemli Bir Karar Aldı

BM Genel Kurulu (GK), Filistin'in BM'ye tam üye olarak kabul edilmesini Güvenlik Konseyi'ne yeniden gözden geçirmesini tavsiye eden bir karar tasarısını kabul etti. Karara 143 ülke lehte oy kullanırken, Arjantin, Çekya, Macaristan, İsrail ve ABD dahil olmak üzere 9 ülke karşı oy kullandı ve 25 ülke çekimser kaldı.

Karar, Filistin'e BM Genel Kurulu'nda daimi bir üyenin sahip olduğu bir dizi usuli hakkın tanınması gerektiğini öneriyor. Bu haklar arasında Filistin'in toplantılarda konuşmacı olarak yer alması, değişiklik önerilerinde bulunması ve grup adına teklifler yapması gibi imkanlar bulunuyor. Ancak, kararın vurguladığı gibi, Filistin gözlemci devlet olarak kalmaya devam edecek, dolayısıyla Genel Kurul'da oy kullanma hakkı bulunmayacak ve temsilcileri BM organlarında aday olamayacaklar.

Kararda ayrıca Filistin'in BM Şartı'nın 4. maddesine uygun olarak BM üyeliği için gerekli kriterleri karşıladığı belirtiliyor. Ayrıca, Filistin'in uluslararası toplumun çabalarını İsrail işgalini sona erdirmeye yoğunlaştırması gerektiği ve uluslararası hukuk ve ilgili BM kararlarının uygulanması gerektiği vurgulanıyor.

Filistin'in BM üyeliği konusundaki karar, Filistin'in tam üyelik hakkını vermemekle birlikte, Filistin'in uluslararası alanda daha fazla tanınmasını sağlayabilir. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, kararın Filistin halkının hak ve özgürlüklerinin yanında olduğunu ve İsrail işgaline karşı olduğunu belirtmiştir.

Filistin'in BM üyeliği konusundaki çabaları ise 2011'de başlamıştı ancak o zamandan beri BM Güvenlik Konseyi'nde gerekli desteği alamamıştı. Filistin, 2012 yılında BM'de 'daimi gözlemci statüsü' almıştı.

Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, Filistin'in tam üyelik başvurusunun yeniden ele alınması talebini BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e iletmek için mektup göndermişti. Ancak, BM Güvenlik Konseyi, Filistin'in üyelik talebini değerlendirecek olan Yeni Üyelerin Kabulü Komitesi'nde anlaşmaya varamamıştı.

Son olarak, Filistin'in BM üyeliği konusundaki kararın, Filistin'in özgürlüğüne verilen bir destek olarak görüldüğü ve Filistin halkının yanında olan ülkelerin bu kararı desteklemesi beklenmektedir.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!