Rize
12 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2394.8
  • BIST
    10065.4
  • BTC
    69315.19$

BTP'li Lütfullah Önder: "Toplumda Adalet Güven Oluşmadan Suçların Önüne Geçilemez"

BTP'li Lütfullah Önder: "Toplumda Adalet Güven Oluşmadan Suçların Önüne Geçilemez"
Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkan Yardımcısı Av. Lütfullah Önder, ülkemizde artan şiddet ve suç olaylarına karşı yaptığı açıklamada, toplumda adaletr olan güvenin zayıflamasının temel sorun olduğunu vurguladı. Kadınların, çocukların ve masum insanların vahşice katledildiği bir süreçte, hukuka olan güvenin yeniden sağlanması gerektiğini belirten Önder, adaletin toplumda caydırıcı bir güç olması gerektiğine dikkat çekti.

"SUÇLULAR CEZALANDIRILACAĞINA İNANMIYOR"

Önder, "Bugün suç işleyen bir insan, bir yolunu bulup cezasız kalabileceğini ya da en fazla birkaç yıl içinde serbest kalacağını düşünerek hareket ediyor. Bu cesareti, hukuka olan inançsızlıktan alıyor. Suç işleyen bir kişi, suçun karşılığında bir ceza alacağını bilecek, bunun istisnası, iltiması olmayacağını bilecek. Yani asıl mesele, hukukun işleyip işlemeyeceğine duyulan inançtır.
Fail, cezadan kurtulabileceğini düşünüyor.
Mağdur olan insan da aynı şekilde, hukuk tarafından korunacağına inanmıyor" dedi.

"CEZAEVLERİ DOLU AMA ÇÖZÜM DEĞİL"

Türkiye'de cezaevlerinin kapasitesinin üzerinde dolu olduğuna dikkat çeken Önder, sadece cezaevlerini doldurarak suçların önlenemeyeceğini ifade etti. "Cezaevleri dolu. Mahkumlar sırasıyla yataklarda yatıyor, yer kalmadığı için infaz yasalarıyla insanlar salıveriliyor. Bu durum toplumdaki suç oranlarını düşürmüyor, çünkü hukuk işlemiyor. Toplumun hukuka olan güveni sarsılmış. Cezaevlerine insan doldurarak suçları engelleyemeyiz. İnsanlar, suç işlediklerinde hukuk nezdinde bunun bir karşılığı olduğunu ve asla bundan kaçamayacağını bilecek ve buna inanacak" diye konuştu.

"HUKUKA GÜVEN YENİDEN SAĞLANMALI"

Son dönemde toplumda güvenlik ve asayiş konusunda yapılan açıklamalara da değinen Önder, "Cumhurbaşkanımız, güvenlik konusunda iyileştirmeler yapılacağını, yasal düzenleme yapacaklarını ifade etti. Ancak mesele, bu suçların yasalarla cezalandırılmaması değil. Asıl sorun, toplumun hukuka olan güvenini kaybetmiş olmasıdır. Yasal yaptırımların uygulanacağına dair inanç yeniden tesis edilmelidir.
Taciz ve cinayet gibi ağır suçların yasal karşılıkları var. Ömür boyu hapis gibi ağır cezalar mevcut. Ancak, mesele yasaların eksikliği değil, hukukun uygulanmasındaki sorunlardır. En önemlisi de toplumda Adalete olan güvenin varlığıdır. Bu güveni tesis etmek kolay değil. Hukuka müdahale etmeyeceksiniz. Hukuk kendi rayına girdikten sonra insanlar yıllar içerisinde hukukun esnemeden işlediğini görecek .belki bir nesil değişecek. Bu güven toplumda böyle oluşacak. " dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!