Rize
08 Eylül, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2394.8
  • BIST
    10065.4
  • BTC
    69315.19$

Çay Üreticilerinin Sıkıntıları Giderek Artıyor: Çözüm İçin Çay Kanunu Şart


Her çay sezonunda yaşanan sıkıntılar artmaktadır. Çaya verilen düşük fiyat, üreticilerin geçim sıkıntısını derinleştiriyor. AKP iktidarı çay üreticilerini, çiftçileri ve çalışanları mağdur etmektedir. Yaş çay alım fiyatı 17 TL olarak açıklanmasına rağmen özel sektör 11-12 TL’den alım yapmaktadır. Çay Kanunu çıkarılmadığı için üreticiler mağdur edilmekte ve düşük fiyatla çaylarını satamamaktadır. CHP, çay üreticilerini koruyacak bir Çay Kanunu'nun çıkarılmasını talep etmektedir.

CHP Rize il Başkanı Deniz: Çay Üreticilerinin Sıkıntıları Giderek Artıyor

Her çay sezonunda yaşanan sıkıntılar giderek artmaktadır. Çaya verilen fiyat, geçen sene 1 kilo çay ile iki ekmek alınabilirken, şimdi bir ekmek bile alınamayacak kadar düşmüştür. Türkiye, gıda enflasyonunun en yüksek olduğu ülkelerden biri haline gelmiştir. AKP iktidarı ne çay üreticisine, ne çiftçiye, ne emekliye ne çalışanlara ne de memurlara zam yapmaktadır. Ülkemizde vatandaşlarımızın geçim sıkıntısı hat safhadadır.

Çayda uygulanan politikalar nedeniyle vatandaşımız, açıklanan yaş çay alım fiyatında bile çay satamamaktadır. Yaş çay alım fiyatı 17 TL olarak açıklanmıştı, ancak özel sektör 11-12 TL’den alım yapmaktadır ve bu fiyatlarla alım yaparken de zorlanmaktadır.

Çay üreticilerimiz topladığı çayı satamamakta, fabrikalar plansızlık ve programsızlık nedeniyle dolmuş vaziyette, çay yüklü kamyonlar fabrikalarda çaylarını boşaltmak için saatlerce, bazen bir günü aşan sürelerde sıra beklemektedir. Kamyonlarda bekleyen çayın durumu içler acısıdır.

Çaykur, ilk defa sezon içinde bir gün bile olsa alım yapmama kararı aldı. Gelinen noktada bu olabilir, ancak bu noktaya niye gelindi, niye üreticiyi mağdur ediyorsunuz? Zaten para verilmemiş, özel sektör de vatandaşı sürekli mağdur ediyor ve vatandaş çayını satamıyor.

Çayda yaşanan sıkıntılar beceriksiz iktidar yüzünden her geçen gün artmaktadır. Bu işler bilgisizce yapılan işler değildir, bilerek yapılan işlerdir. Bilerek çay üreticisi mağdur edilmekte, bilerek açlığa ve yoksulluğa mahkum edilmektedir. Nasıl ki emekliler ve çalışanlar bilerek açlığa ve yoksulluğa mahkum ediliyorsa, çay üreticisi de aynı şekilde bilerek açlığa ve yoksulluğa mahkum edilmektedir.

Tüm çay üreticilerimize sesleniyoruz: BUNU BİLİN, ÇAY'DA TABAN FİYAT UYGULAMASI YOKTUR. AÇIKLANAN ÇAYKUR'UN ALIM FİYATIDIR. ÖZEL SEKTÖRÜ BAĞLAYAN YASAL BİR DURUM YOKTUR.

Bu nedenle biz diyoruz ki, çıkarın Çay Kanunu, çıkarın ki çayda taban fiyat kanuni olarak zorunlu hale gelsin. Çayda taban fiyat olursa ne kota sorunu, ne kontenjan sorunu ne de çay satamama sorunu olur. Değerli çay üreticilerimiz, bugün yaşadığımız sıkıntının temel nedeni AKP iktidarıdır.

Bugün çay üreticilerimizin mağdur edilmesine neden olan ve özel sektörün insafına bırakan durum, çayda taban fiyat uygulamasını kanunlaştıracak olan Çay Kanununun çıkarılmamış olmasıdır. Çay Kanunu'nu çıkartmayan da AKP’dir. Değerli çay üreticilerimiz, bugün yaşadığınız özel sektörün düşük fiyattan çay alması, kota ve kontenjan sorunu, düşük fiyat uygulaması ve diğer sorunlarınızın temel nedeni AKP iktidarı ve saraydır.

Eğer çayda taban fiyat uygulaması olsaydı, özel sektör devletin açıkladığı fiyatın altında alım yapamayacak ve çay üreticisi mağdur olmayacaktı. Eğer taban fiyat uygulaması olsaydı, hem Çaykur hem özel sektör aynı fiyattan çay alacağı için çayda kota ve kontenjan sorunu da olmayacak ve çay üreticisi mağdur olmayacaktı. Çözümü bu kadar basit olan bir durum.

İki dönem milletvekillerimiz tarafından Çay Kanunu çıkarılsın diye teklif verildi ve iki dönemde AKP ve Cumhur İttifakı bileşenleri tarafından reddedildi. Cumhuriyet Halk Partisi Rize İl Başkanlığı olarak AKP’nin mecliste red oyu vermesini protesto etmek için Rize’nin her yerine astığımız afişler toplatıldı.

Buradan yeniden bir çağrı yapıyoruz. Çay tarımının yapıldığı bölgenin AKP milletvekilleri, kanun teklifi partimiz tarafından verildi diye reddediyorsanız, gelin çay üreticisini ve Çaykur’u koruyacak Çay Kanunu teklifini sizler verin, bizim vekillerimiz destek versinler. Çıkarın kanunu, vatandaşın sıkıntısı bitsin.

Bu konuda irade kullanmayarak çay üreticilerimizin mağdur edilmesini engellemeyen Sayın Cumhurbaşkanının da çay üreticilerimizin sıkıntı yaşamasında payı bulunmaktadır.

Bir kez daha çağrıda bulunuyoruz: Gelin çay üreticisini ve Çaykur’u koruyacak Çay Kanunu'nu hep birlikte çıkaralım, çay üreticisinin mağdur edilmesinin önüne geçelim. Bir kez daha bu konudaki kararlılığımızı ilan ediyoruz. Çay’a, çay üreticisine ve Çaykur’a sahip çıkmaya devam edeceğiz.

Basın açıklamalarımıza devam edeceğiz. Yarın da Pazar ilçemizde saat 13.30’da Pazar Meydanı'nda basın açıklamamız olacak. Ayrıca bugün saat 15.00’te Of’ta yapılacak olan basın açıklamasına katılacağız.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!