Rize
18 Kasım, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2394.8
  • BIST
    10065.4
  • BTC
    69315.19$

Darüşşafaka Cemiyeti, 159 yıldır eğitimle yaşamları değiştiriyor

Darüşşafaka Cemiyeti, 159 yıldır eğitimle yaşamları değiştiriyor
30 Mart 1863 tarihinde beş Osmanlı aydını tarafından kurulan ve ülkemizin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşu olarak, o günden beri ”eğitimde fırsat eşitliği” misyonuyla ülkemizin çocuklarının geleceğini nitelikli eğitimle değiştiren Darüşşafaka Cemiyeti, 159. yaşını kutluyor.

30 Mart 1863 tarihinde beş Osmanlı aydını tarafından kurulan ve ülkemizin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşu olarak, o günden beri ”eğitimde fırsat eşitliği” misyonuyla ülkemizin çocuklarının geleceğini nitelikli eğitimle değiştiren Darüşşafaka Cemiyeti, 159. yaşını kutluyor.

Köklerini Osmanlı İmparatorluğu’ndan alan 30 Mart 1863 tarihli Sultan Abdülaziz Han’ın fermanıyla, Yusuf Ziya Paşa, Gazi Ahmet Muhtar Paşa, Vidinli Hüseyin Tevfik Paşa, Sakızlı Ahmet Esat Paşa ve Ali Nâki Efendi tarafından yoksul ve geri kalmış halkın eğitim ve öğretimine yardımcı olmak üzere ”Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiye” ismiyle kurulan, Türkiye tarihinin eğitim alanındaki ilk sivil örgütlenmesi Darüşşafaka Cemiyeti, 159. yaşını kutluyor.

Günümüzde anne ya da baba kaybı yaşamış, maddi olanakları yetersiz, yetenekli çocuklara sekiz yıl boyunca ücretsiz, yatılı kolej eğitimi sunan Darüşşafaka Cemiyeti, bugüne kadar mezun ettiği binlerce öğrencisiyle Türkiye’nin geleceğini aydınlatıyor.

159 YILDIR ”EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ”

Türkiye eğitim tarihinin mihenk taşlarından Darüşşafaka Cemiyeti’nin kuruluşunun 159. yılını kutlamanın gururunu yaşadıklarını ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı M. Tayfun Öktem, ”Yusuf Ziya Paşa, 1863 yılında Kapalıçarşı esnafına okuma yazma ve matematik öğretme sorumluluğunu duyup arkadaşlarıyla ‘Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiye’yi kurmaya karar verdiğinde ne sosyal devlet anlayışı ne de sosyal sorumluluk kavramı vardı. Bundan tam 159 yıl önce yaşları 24 ile 38 arasında değişen beş Osmanlı aydını, bu topraklarda ‘eğitimde fırsat eşitliği’nin tohumlarını serpti ve toplumumuzun her kesimi bu misyona sahip çıktı. Halkımızın sahiplenişiyle tam 159 yıldır binlerce çocuğumuzun hayatını eğitimle değiştirdik ve değiştirmeye devam ediyoruz.” diye konuştu.

Kuruluşundan bu yana öğrencilerini sınavla belirleyen Darüşşafaka’nın bu yıl da giriş sınavının 29 Mayıs Pazar günü, 31 ilde düzenleneceğini belirten Öktem, ”Anne veya baba kaybı yaşamış, maddi durumu yetersiz İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin katılabildiği sınavımızda başarılı olan, mali durum araştırması ve sağlık kurulu kontrolünden geçen öğrencilerimiz ortaokuldan üniversiteye ücretsiz kolej eğitimi alma hakkı elde edecek.’’ dedi.

Robotik’ten yapay zekâya, geleceğin mesleklerine hazırlayan eğitim anlayışı

Darüşşafaka’da akademik olarak tam donanımlı yetişen öğrenciler, aynı zamanda entelektüel meraklılık ve 21. yüzyıl becerileriyle donatılıyor. Robotik, yapay zekâ, dijital dönüşüm, genetik, felsefe, arkeoloji, fotoğrafçılık, kısa film, girişimcilik, basketbol, gitar, 3D gibi yetenek atölyelerinin de bulunduğu Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda öğretmenler için de mesleki gelişim programları hazırlanıyor.

Türkiye’nin ortaöğrenim düzeyinde ilk yapay zekâ sınıfını, ilk Tekno Girişimcilik Gençlik Merkezi’ni açan, ilk 3D Printer Atölye ve Yarışması’nı düzenleyen ve ilk robotik takımını kuran Darüşşafaka’nın, dijitalleşme ve yeni teknolojiler alanında da önemli yatırımları bulunuyor.

Darüşşafaka’nın 1,5 asırlık tarihinde çok değerli isimler yer alıyor

Sadece kendilerinin değil ailelerinin ve bulundukları toplumun da kaderini değiştirip, üstlendikleri kilit görevlerle geleceğe damga vuran Darüşşafaka’nın yetiştirdikleri arasında farklı mesleklerden çok sayıda önemli isim de yer alıyor.

Matematikçi Salih Zeki, ultrasonografinin öncüsü Prof. Dr. Adnan Sokullu, ressam Mahmut Cûda, Muhittin Sebati, Türk edebiyatının kilometre taşlarından Ahmet Rasim, yazar Aziz Nesin, Türkiye’nin ilk çocuk psikiyatrı Prof. Dr. Rıdvan Cebiroğlu, bestekâr Kazım Uz, edebiyatçı İsmail Safa, Cumhuriyet tarihinin ilk şehir tarihçisi ve Türk belediyeciliğinin önemli ismi Osman Nuri Ergin, tiyatro sanatçısı İhsan Devrim, Başbakanlık Müsteşarı ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Necdet Seçkinöz, oyuncu ve yönetmen Tolga Aşkıner, karikatürist Tekin Aral, müzisyen Reşat Aysu, basketbolcu, antrenör ve gazeteci Yalçın Granit...

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!