Esen, yaptığı basın açıklamasında, Mesleki Eğitim Merkezlerinin (MESEM) kapatılmasını, yerine Mesleki ve Teknik Eğitim Liselerinin fiziki koşullar, müfredat ve denetim mekanizmalarıyla yeniden yapılandırılarak güçlendirilmesini savundu.
Esen, ”MESEM’lerde çocuklar denetimsiz bir şekilde çalıştırılıyor. Bu sistem asla bir eğitim yöntemi olarak kabul edilemez. Son bir yılda, MESEM programları kapsamında en az 9 çocuk hayatını kaybetti. Bu durum, Türkiye’nin taraf olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne açıkça aykırıdır ve bu durumu şiddetle kınıyoruz.” dedi.
Son bir yıl içinde, çalıştırılırken hayatını kaybeden 66 çocuğun durumunu ”dehşet verici” olarak nitelendiren Esen, şunları söyledi:
”Tarım, sanayi, inşaat ve hizmet sektörlerinde çalışırken hayatını kaybeden bu çocukların yaş grupları 6-18 arasındadır. Özellikle sanayi ve inşaat sektörlerindeki ölümler, MESEM uygulamasının bir sonucu olarak artış göstermiştir. Tarımda boğulmalar, sanayide makinaya sıkışma, inşaatlarda ise yüksekten düşme nedeniyle yaşanan ölümler dikkat çekiyor. Çocuk işçiliği kırsaldan kente kaymış durumda. Kent yoksulluğu ile sanayi bölgelerinde ucuz iş gücü olarak çalıştırılan çocuklarımızın güvenli, sağlıklı ve hak ettikleri bir eğitim ortamında yetişmeleri en temel sorumluluğumuzdur. Çocuklarımızın çalıştırılan değil, eğitim gören bireyler olarak yetişmesi için kapsamlı reformlar yapılmalıdır.”
Hibya Haber Ajansı
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.