Nihayetinde çay için gübre vakti geldi. Geldi fakat işler hiçte eskisi gibi değildi. Gübre, geçen yılki fiyatının 3-4 misli fiyata geldi. Durum böyle olunca Rize 'li üretici iktidar yetkililerinden ve Rize Milletvekillerinden bu konuda bir iyileştirme ve destek bekledi. Bekledi, fakat yetkililer hiçte oralı olmadı. Vatandaş destek beklerken, yetkililer; "destek veremeyiz, bu bütçeyi alt-üst eder" gibi talihsiz açıklamalarda bulundu.
Şimdi iktidar yetkililerine soruyoruz; yaklaşık 220 bin çay üreticisine destek vermeyeceksiniz de yandaş müteahhitlerinizin vergi borçlarını mı sileceksiniz?
220 bin çay üreticisine destek vermeyeceksiniz de Beştepe'ye külliye, Ahlat'a kışlık saray, Marmaris'e yazlık saray, Yassıada'ya saray, oraya saray, buraya saray mı yapacaksınız?
İtibardan tasarruf olmaz diyerek israf musluklarını kendi adınıza sonuna dek açmış sizler; sıra 220 bin çay üreticisine gelince mi bütçeyi düşünür oldunuz? Üstelik burada küçük bir zümrenin değil, koca bir ilin ve 220 bin çay üreticisinin ikbali söz konusu.
Rize milletvekillerinin çaydan daha öncelikli bir gündemi olabilir mi? Yetkililer olarak sizler, daha en öncelikli konuda vatandaşa bir çözüm kapısı aralayamıyorsanız bunu ne ile izah edebilirsiniz?
Çay için kilogram başına verilen destek miktarı 2016 yılından beri 13 kuruş iken gübre fiyatları 10 kat civarında arttı.
Şu günlerde 8.300 lira civarında satılıyor gübre. Bu fiyat karşısında üretici boyun bükülür. Görüştüğümüz birçok üretici bu yıl çayına gübre veremeyeceğini veya geçmiş yıllarda verdiğinin yarısından daha azını verebileceğini söylüyor. Çayına gübre veremeden üreticinin verimi düşeceğinden otomatikman geliri de düşecektir. Bu da 220 bin çay üreticisinin gelecek yıllarda daha da fakirleşeceği anlamına gelmektedir. Buna gönlünüz razı mıdır? Bizim değil.
Vatandaşın en öncelikli taleplerini de sizlerle paylaşalım. Belki iktidar yetkilileri okur da önlem alır.
1) Yaş çaya verilecek fiyat insanca yaşamaya yetecek ve gerçek enflasyon karşısında üreticiyi ezdirmeyecek seviyede olmalıdır.
2) Yaş çaya iyi fiyat vermek yetmiyor. Üreticiyi özel sektör kapılarında yarı fiyatına çay satmaktan kurtaracak önlemleri alınız. Bu konuda üretici üzerine düşeni yapmaya hazır.
3) 1 ton yaş çay fiyatı ile 1 ton gübre fiyatı eskiden olduğu gibi ya aynı ya da çok yakın seviyelerde olmalı.
4) ÇAYKUR'un rekabet gücünü arttırın, pazarını genişletin. Böyle yapın ki çaylar depolarda çürümesin ve zarar oluşmasın.
Değerli hemşehrilerimiz; bizler DEVA Partisi kadroları olarak geçtiğimiz aylarda Genel Merkezimizin koordinasyonunda ve akademisyenlerin eşliğinde ülke çapında geniş bir çalışma yaptık. Bu çalışmamızın neticesini Genel Başkanımız Sn. Ali Babacan'ın da katılımı ile 8 Haziran 2021'de Adana'da yapılan lansman programı ile açıkladık. Tarım Eylem Planı başlığı altında yayınladık. Eylem planında da açık bir şekilde yer verdiğimiz gibi; DEVA Partisi iktidarında tarımda kullanılan gübrenin net %50'sini destek olarak devlet verecek. Tarım Eylem Planımızın tamamını incelemek isteyen hemşehrilerimiz için link bırakıyoruz ( https://devapartisi.org/parti/e-arsiv/devann-56-maddelik-tarm-eylem-plan )
Biz tarım ve hayvancılık konusunun hayatı derece öneme sahip olduğunun bilincindeyiz. Bu sebeple Rize' li hemşehrilerimiz için de gereken ne ise yapılacaktır. Kötü yönetim bu milletin kaderi değildir. Bizler daha iyisini yapmak için çalışıyoruz. DEVA Partisi olarak diyoruz ki bu pazar seçim olsa DEVA hazır. Kalın sağlıcakla.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.