Fiyatı sürekli bir artışla çarpılan ekmek, 2022'nin sonunda bir büyük zam daha alacak. İstanbul'da 5 liraya ekmek satan fırıncılar, dayanamadıkları maliyet artışını gerekçe göstererek şimdi de 7,5 lirayı satmaya hazırlanıyor.
Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, "İster hükümet isterse cumhurbaşkanı durdurmaya çalışsın, kimse durduramaz" dedi. ekmek 7 lira 30 kuruş, ekmek aralık ayına kadar 7,5 liradan satılacak dedi. Dolayısıyla İstanbul'da ekmek satışlarının en az %50 artması bekleniyor.
Doğal gaz, elektrik, işçilik ve kira
"Biz yaşayamıyoruz. Hiç kimse fiyat artışına engel olamaz" diyen Kolivar, şunları söyledi: Bize elektriği ve doğalgazı sanayi tipi kullanıyorsunuz deniyor. Doğalgaz ve elektrikte sürekli zam yapılıyor. Şöyle söyleyeyim, her ay 40 bin liranın altında doğalgaz, 40-50 binin altında elektrik faturası ödemiyoruz. Güya bunlara engel olacaklardı. Özellikle birinci talebimiz doğalgaz ve elektriğin ev tipine göre fiyatlandırılması.
Mayacılarla Sanayi Bakanlığı toplantı yapmış, girdilerindeki malın KDV'sini düşürmüşler. Ama 240 liraya aldığımız maya 350 lira oldu. Fırıncıyı çok az şey ayakta tutuyor. Örneğin dükkan kiraları 9-10 bin liradan 50-60 bin liraya çıkmış durumda. Dükkanların kiralarını bir düşünün. Zam yapmayı hiç istemiyoruz, çare arıyoruz.
En büyük sorunlardan birinin de kapasite sorunu olduğunu belirten Kolivar, "10 bin ekmek yapabilecek fırın, aynı işçi, aynı sigorta, aynı kapasiteyle 3 bin ekmek üretebiliyor. Ekmek 5 lira ama İstanbul'da 500 tane üretim izni olmayan fırın var. Ruhsatsızlarla birlikte 1500'e çıkıyor bu rakam. 4 bin fırın var İstanbul'da. Denetim yapılmamasından dolayı haksız rekabet de oluyor" ifadelerini kullandı.
Ekmeğin maliyeti 7 lira 30 kuruş
Ekmeğin maliyetinin 7 lira 30 kuruş olduğunu söyleyen Kolivar, "Bu rakam hiç ekstra koymadan, kâr koymadan ortaya çıkan maliyet rakamı" dedi. Halk Ekmek'in üretimi artırmasından dolayı birçok kişinin ve toplu alan yerlerin Halk Ekmek'i tercih ettiğini söyleyen Kolivar, "2 ay önce valilik bizi çağırdı, ilçelerde fırıncıların kurduğu dernekler var onlarla da konuştu. Zam yapamazsınız dendi. O da şikâyet etmişti ama yapacak hiçbir şeyimiz yok. Biz bunu yapmak zorundayız" diye konuştu.
Cezayı bile göze aldılar
Aslına bakılırsa ekmeğe zam yetkisi Fırıncılar Odası ya da İstanbul Ticaret Odası'nda (İTO) ama fırıncılar cezayı da göze alarak yüzde 50 zamma hazırlanıyor. Çünkü elektrik ve doğal gaz zamlarının ardından ayakta durmakta zorlanıyorlar.
Bir de bunun üstüne mayaya gelen yüzde 40'lık zam fırıncıların sabrını taşırdı. Fırıncılar, en azından elektrik tarifelerinde sanayi yerine konut tarifesi istiyorlar. Bir fırıncı ise, "Ben de hiçbir şey anlamadım. Maya, 240 TL'den 350 liraya çıktı. Her şeye zam geldi. Şu anda yapacak bir şey yok. Devleti bekliyoruz. Bakalım devlet ne çözüm getirecek. Ekmeğin fiyatı şu anda 8 TL olmazsa kurtarmaz. Bu vatandaş nasıl 8 lira verip ekmek alacak, burada vicdan azabı çekiyoruz" dedi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.