Rize
01 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2394.8
  • BIST
    10065.4
  • BTC
    69315.19$

Esnaf Odası Başkanlığı'ndan Açıklama: POS ve Kredi Kartı Uygulaması Esnafı Zora Sokuyor!


Esnaf Odası Başkanlığı'ndan Açıklama: POS ve Kredi Kartı Uygulaması Esnafı Zora Sokuyor!
Maliye Bakanlığı'nın kredi kartı ile satışlarda fiyat farkı alınmaması zorunluluğu esnafı zora sokuyor. Sigara satışlarındaki düşük kar marjı ve banka kesintileri esnafın kazancını etkilerken, toptancılar bu kurala dahil edilmeden sadece esnafa uygulanması eleştiriliyor. Esnaf, artan maliyetler altında iş yerlerini açık tutmakta zorlandığını belirtiyor ve POS cihazı faiz oranlarında indirime gidilmesini talep ediyor. Ayrıca, resmi kurumlar da komisyon eklerken bu uygulamanın sadece esnafa yönelik olup olmadığı sorgulanıyor.

Rize Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanlığı'ndan Önemli Açıklama: POS ve Kredi Kartı Uygulaması Esnafı Zora Sokuyor!

Sayın Maliye Bakanımız, esnafımızı zor durumda bırakacak yeni bir adım daha attı. POS cihazları ile kredi kartı ile satış zorunluluğu getirilmesi yetmezmiş gibi, kredi kartı ile yapılan satışlarda fiyat farkı alınamayacak. Peki, bu kural toptancılar ve resmi kurumlar için de geçerli mi, yoksa sadece esnafa mı özel bir uygulama?

Esnafımız zaten kartla satış yapıyor ancak sigara satışlarındaki kar marjı %4,5 gibi düşük bir seviyede. Banka kesintileri ise %3'e yakın. Bu durumda esnaf nasıl para kazanacak? İtirazımız bu noktada; yoksa satış yapmaya devam ediyoruz. 

Sigara toptancıları ise kredi kartıyla satış yapmıyor. Philip Morris tüm Türkiye'ye sigara satarken kredi kartı kabul etmiyor. BAT firması ise kartla satış yaparken %1 fark alıyor. Peki, bu firmalar da yeni uygulamaya dahil edilecek mi, yoksa sadece esnafa mı bu zorluk yükleniyor?

Esnafımızın zaten artan maliyetler altında ezildiği bir dönemde, bu yeni düzenlemeyle iş yerlerini nasıl açık tutacaklarını sorguluyoruz. Bankalar esnafın kazancına ortak olmuşken, POS cihazı faiz oranlarında neden indirime gidilmiyor? Ayrıca, tekel ve tütün ürünlerindeki kar marjı neden her geçen gün düşüyor? Perakendecilere bu ürünleri karsız sattırmaya çalışıyorsunuz. Esnafımız cirolarının %40'a yakınını tütün ürünlerinden elde ediyor. Karsız satış yaparlarsa işletme maliyetlerini nasıl karşılayacaklar?

SGK, Bağkur gibi birçok resmi kurum kredi kartı ile ödeme kabul ederken komisyonu üzerine ekliyor. Bu uygulama onlar için de geçerli olacak mı, yoksa sadece esnafa mı ceza kesilecek?

Defalarca taleplerimizi, sorunlarımızı, önerilerimizi yetkililere ilettik ve dosyalar verdik. Ancak hiçbir gelişme olmaması, esnafın göz ardı edildiğinin açık bir göstergesidir. Elbet bir gün esnafı koruyan adaletli bir çözüm bulunacaktır. O zamana kadar susmayacağız ve esnafımızın yanında duracağız. Mahallelerimiz esnafımızla güzeldir.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!