Rize
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2394.8
  • BIST
    10065.4
  • BTC
    69315.19$

Fed, faizi 2020 yılından bu yana ilk kez indirdi

Fed, faizi 2020 yılından bu yana ilk kez indirdi
İstanbul, 19 Eylül (Hibya) - İnfo Yatırım, Fed’in faizi 2020 yılından bu yana ilk kez indirdiğini bildirdi.

İnfo Yatırım’ın raporuna göre, Fed, faizi 2020 yılından bu yana ilk kez indirdi. Fed, 50 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirdi. Fed, faiz indirim kararını 1’e karşı 11 oyla aldı. Powell Başkanı Powell: Fed faiz indiriminde aceleci olmayacak.

Powell: Enflasyon geriledi ancak hala hedefimizin üzerinde. Powell: 17 üye yıl sonuna kadar 3 indirim bekliyor. Moody’s: Fed’in faiz indirimi ilk etapta ABD bankalarının çoğunun kredi notları açısından negatif olabilir. Goldman Sachs, Fed’in Kasım’dan Haziran 2025’e kadar her toplantısında faizleri 25 baz puan indirmesini bekliyor. BOFA Global Research, Fed’in 2024 4Ç’de 75 baz puan, 2025’te 125 baz puan indirimle, faiz oranını yüzde 2,75 – 3 aralığına çekeceğini tahmin ediyor.

İnfo Yatırım’ın raporunun tamamı şu şekilde:

”BlackRock, Fed’in faiz indirimlerinin 2 yıl boyunca devam etmesini bekliyor. Fox News TV tarafından yapılan bir anketin sonuçlarına göre ABD seçimlerinde Harris, Trump’ın iki puan önünde yer alıyor. Brezilya Merkez Bankası faizi 25 baz puan artırarak 2022’den bu yana ilk kez faiz artışına gitti. Faizi 25 baz puan yükseltti.

16 ile yeni vali atanmasına ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı.Ne olacak? TCMB faiz kararı bugün açıklanacak. Konsensüs beklenti faizin sabit kalacağı yönünde. İngiltere’de faiz kararı bugün açıklanacak. Beklentiler faizin sabit kalacağı yönünde. ABD’de İşsizlik Maaşı Başvuruları bugün açıklanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 23 Eylül’de 20 – 25 ABD’li şirketin CEO’ları ile bir araya gelmesi bekleniyor. TAİK tarafından 24 Eylül’de Mehmet Şimşek’in de katılımıyla Goldman Sachs’ta yatırımcıların ağırlanacağı açıklandı. Borsa İstanbul’un bu sabah hafifi alıcılı açılış yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde hafif alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz. TCMB, bugün Eylül ayına ilişkin faiz kararını açıklayacak. Beklentimiz, Eylül ayında politika faizinin %50’de sabit kalacağı yönünde. Geçtiğimiz haftalarda Fitch, Türkiye’nin kredi notunu bir kademe yükselirken, not görünümünü durağana çekti. Yani politikalara bağlı olarak bekle gör yapacağının önden sinyallerini vermiş oldu.

Fitch, ‘’Türkiye’nin yakın tarihi, en üst siyasi seviyelerde düşük faiz oranlarına olan güçlü inanç ve çıkar grupları ile lobi gruplarının potansiyel direnci göz önüne alındığında, politika geri dönüşleri riski hala mevcuttur’’ dedi. Böylelikle erken gevşemenin risk unsuru olduğunun da sinyallerini verdi. Bu kapsamda Fitch, 2025 yılında TCMB’den faiz indirimi bekliyor. Fakat likidite bolluğu kaynaklı mevduat faizlerinde geri çekilme olasılığı ve enflasyon beklentileri kapsamında yılın son çeyreğinde (Kasım - Aralık) politika faizinde indirim sinyallerini konuşabiliriz.

Geçen hafta Eylül ayına ilişkin Piyasa Katılımcıları Anketi de yayımlandı. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi Ağustos ayı anket döneminde olduğu gibi Eylül ayı anket döneminde de %50,00 olarak gerçekleşti. Katılımcılar 3, 12 ve 24 ay sonrası için düşüş tahminlerini sürdürdü.”

Hibya Haber Ajansı

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!