Rize'de yapılması planlanan HES projesine AK Parti ve vatandaşlardan ortak tepki "Yapılmasın"
- AK Parti İl Başkanı Hİkmet Ayar:
- "Hem turizm de olması gereken alanların yok edilmesi. Bütün bunlara baktığımız zaman, halkın da talepleri bu yönde olunca biz de bütün AK Parti teşkilatları olarak tamamen yapılmamasını düşünüyoruz"
Rize'nin İkizdere ilçesinde yapımı planlanan HES projesi ile ilgili AK Parti İl Teşkilatı ve yöre halkı yapılmaması için tepki gösterdi.
RS Enerji Elektrik tarafından 2008 yılında Kabahor deresi üzerinde yapılması planlan İkizdere-Dereköy HES projesi ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliği kapsamında ÇED süreci başlatıldı.
Bu süreçte bölge "Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı" ve kısmen “Doğal Sit- Sürdürülebilir Koruma ve kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edildi.
Proje "Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" içerisinde yer aldığı ve söz konusu proje için "ÇED Olumlu" kararının Danıştay tarafından iptaline karar verilerek ÇED sürecinin tüm çevresel ve sosyal unsurlar önceden gözetilmek suretiyle daha sağlıklı ilerleyebilmesi açısından, ÇED Yönetmeliği'nin 9. maddesi gereğince, bölge halkının proje hakkında bilgilendirilmesi, projeye ilişkin görüş ve önerilerinin alınması amacıyla düzenlenmesi gereken "Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı" ile yeniden değerlendirilmesi istendi.
ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü İkizdere-Dereköy HES (81,76 MWm / 79,33 MWe) projesi için ÇED Sürecinin başlatıldığı belirtilerek ÇED Yönetmeliğinin 9. Maddesi gereği 28 Kasım 2023 tarihinde Halkın Katılımı Toplantısının düzenlenmesi kararlaştırıldı.
AK Parti Rize İl Başkanı Hikmet Ayar, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin başta olmak üzere bütün ilçe belediye başkanları ve teşkilatlardan oluşan yaklaşık 200 kişilik ekip bölgeye giderek yöre muhtarları ile görüştü.
Burada açıklama yapan Hikmet Ayar, gazetecilere HES'in bölgedeki etkilerini düşündüklerinde bölge halkının da görüşleri doğrultusunda yapılmaması gerektiğini düşündüklerini söyledi.
Bölgede şartların değiştiğini kaydeden Ayar, "Turizim çağımızın en geçer akçesi haline gelmiş. Rize'miz artık turizmin başkenti haline doğru bir süreç yürütüyor. Rize'nin güzellikleri daha çok ortaya çıkmış. Turizm alanı olarak planlanması gereken bu alanlarda artık HES'in fayda maliyet analizleri yapıldığında o günün şartlarına göre geçerliliği ortadan kalkmıştır." dedi.
Gelişen ve değişen şartlara göre hareket edilmesinin altını çizen Ayar, şöyle devam etti:
"Biz biliyoruz ki; bu alandaki sadece AK Parti kadroları değil, bu bölgenin tamamı diğer partilerimiz yöneticiler de aynı düşünüyor. Çünkü halka rağmen iş yapılamaz ve AK Parti'yi farklı yapan en büyük faktörlerden biri zaten budur. Halk ne diyorsa politikalarını ona göre ayarlayan planlayan bir partiyiz. Biz halkımızın hani birilerinin 'istemezuk.' anlayışıyla bir karşı çıkma değil, ideolojik karşı çıkma değil, yeni şartlara göre gelişen durumlara göre bunun yapılmaması. Fayda maliyet analizleri yaptığımızda yapılmamasının daha el olduğunu düşündüğümüz için buradayız."
Projenin çok hesapsız planlandığını vurgulayan Ayar, şunları kaydetti:
"İkizdere'ye kadar 12 kilometre bir türel ve o tünelin bütün çıkan malzemelerinin döküleceği alanlar. Yani tamamını işgal edecek tamamını yok edecek 12 kilometre suyu görülemeyeceği bir alan ve ondan sonra da hem karayolunu bağlayacak bir güzergahtan bahsediyoruz. Hem turizm de olması gereken alanların yok edilmesi. Bütün bunlara baktığımız zaman, halkın da talepleri bu yönde olunca biz de bütün AK Parti teşkilatları olarak tamamen yapılmamasını düşünüyoruz. Siyasi partilerle temasımız var, onlar aynı düşünüyor, halk ayini düşünüyor. O zaman bu proje olmayacak diyoruz. Halkımız rahat olsun bunu istismar etmeye kalkanlara da fırsat vermemesini de altını çiziyorum."
Belediye Başkanı Rahmi Metin ise yeni yatırımlar ve küresel ısınma ile beraber su kaynaklarındaki değişikliklerin tekrardan gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
"İlgili bakanlıklar buna olumsuz görüşlerini elbette dile getireceklerdir ama olması gereken bir halk değerlendirme toplantısı var. Bu mahkeme süreçlerinin sonunda yapılması gereken bir değerlendirme olacaktır. Kaldı ki bu projeler dere yatağını ayırıyor. Burada 12 kilometre korkunç bir şey. 12 kilometrede her ne kadar cansuyu birakılacağı deniliyorsa da onu zaman içerisinde gördük. 12 kilometrelik alanda nice turizm destekli işler yapılacakken suyun buradan bir tünel de alınacak olması değerlendirme açısından olumsuz bakılıyor. Sözün özeti İkizdere halkımız, vatandaşlarımız burada yaşayanlar, buradan geleceğini bekleyenler bu iş olumsuz bakıyorsa biz de bütün Rize olarak vücudumuzda buna olumsuz diyoruz."
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.