Gazeteci Barış Terkoğlu'nun İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkındaki yazısı gündem oldu. Terkoğlu Cumhuriyet'teki yazısında İmamoğlu'nun davasına bakan eski hakimin "İmamoğlu'na iki yıldan fazla ceza vererek, onu siyasi yasaklı hale getirmem telkin edildi" dediğini iddia etti.
Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Polat, "Böyle bir şeyin gerçek olmamasını diliyorum. Hukuk devletine güveni sarsan bir olay olur. Resen harekete geçip, yetkililer tarafından konunun incelenmesi gerekiyor” dedi.
Gerçek Gündem'den Filiz Gazi'nin haberine göre Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, söz konusu iddiaya ilişkin Hakimler Savcılar Kurulu’na başvuru yapıp, yapmayacağına yönelik soruya "Bir değerlendirme yapıyoruz. Hukuki girişimler açısından ne yapacağımıza karar vereceğiz ama bunların hiç konuşuluyor olmaması gerekirdi. Çok üzücü” dedi.
'HUKUK DEVLETİNE GÜVENİ SARSAN BİR OLAY OLUR'
Polat, iddianın devam eden yargılamayı nasıl etkileyeceği konusunda ise “Açıkçası inanmak istemiyoruz” diyerek şunları söyledi:
"Bu tip haberlerin ortalıkta dolaşıyor olması üzücü. Böyle bir şeyin gerçek olmamasını diliyorum. Hukuk devletine güveni sarsan bir olay olur. Nasıl olabilir böyle bir telkin? Açıkçası inanmak istemiyoruz. Resen harekete geçilmesi ve yetkililer tarafından konunun incelenmesi gerekiyor.”
4 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında 4 Kasım 2019'da yaptığı bir basın açıklamasında Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. İmamoğlu’nun YSK Başkanı olan Sadi Güven ile 10 YSK üyesine yönelik zincirleme şekilde "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen hakaret" suçunu işlediği belirtilerek, 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi. İstanbul Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava halen devam ediyor.
NE OLMUŞTU?
Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, bugünkü köşesinde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na açılan "ahmak" davasının perde arkasında yaşananları yazdı. Terkoğlu, davaya bakan hakim Hüseyin Zengin'in yaz kararnamesiyle Samsun'a gönderildiğini ve yerine aynı adliyeden başka bir hakimin getirildiğini hatırlatarak "Zengin, İstanbul’da, sadece bir yıldır görev yapıyordu. Bu yer değişikliği olağandışı görünüyordu." dedi.
Terkoğlu yazısında İstanbul'un yargı atamalarında birinci bölge olduğunu hatırlatarak görev süresinin 8 yıl olduğunu hatırlattı.
"Zengin’in, güvendiği kimi hâkim ve savcılara neler anlattığını öğrendim" diyen Terkoğlu, Zengin'in şunları anlattığını öne sürdü:
"Ben de hükümete destek veriyorum. Hatta eşim, hükümetin desteklediği 2 No’lu Baro’da çalışıyor. Ancak ben hâkimim. Tarafsızlığımı korumak zorundayım. Buna rağmen bazı savcılar aracılığıyla, İmamoğlu’na iki yıldan fazla ceza vererek, onu siyasi yasaklı hale getirmem telkin edildi. Bu suçlara ilişkin daha önce verilmiş kararları inceledim. Vicdani olarak, böyle bir cezanın adaletsiz olacağını gördüm. İmamoğlu hakkında, asgari sınırdan ceza verip, hükmün açıklamasını ertelemenin en doğrusu olacağına karar verdim. Bunu birkaç kişiye de söyledim. Durumdan haberdar olan ve adliyeyi yöneten bir isim, hükümetle görüşerek atamamı yaptırdı."
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.