Rize
29 Eylül, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2394.8
  • BIST
    10065.4
  • BTC
    69315.19$

İran, Hizbullah lideri Nasrallah’ın öldürülmesinin ardından intikam yemini etti

İran, Hizbullah lideri Nasrallah’ın öldürülmesinin ardından intikam yemini etti
Stockholm, 29 Eylül (Hibya) - İran’ın dini lideri İsrail’i, Hizbullah’ın kıdemli lideri Seyyid Hasan Nasrallah’a düzenlediği suikastın “karşılıksız kalmayacağı” konusunda uyardı.

Cuma akşamı Nasrallah’ın ölümüne neden olan hava saldırısının şok dalgaları bölgede yankılanırken ve İsrail Lübnan’daki hedefleri vurmaya devam ederken, Ayetullah Ali Hamaney Cumartesi günü beş günlük resmi yas ilan etti ve 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı’nı acil toplantıya çağırdı. İran ayrıca İsrail’in Lübnan ve bölge genelindeki eylemleri nedeniyle BM güvenlik konseyini de toplantıya çağırdı.

İsrail güvenlik güçleri de olası bir misilleme için alarma geçirilirken, uzmanlar cinayetin ardından bölgenin, Hizbullah’ın ana destekçisi İran’ı İsrail ile doğrudan bir çatışmaya çekebilecek genişleyen bir savaş riski de dahil olmak üzere çeşitli senaryolarla karşı karşıya olduğu konusunda uyarıda bulundu.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Cumartesi günü yaptığı açıklamada Nasrallah’ın öldürülmesinin Orta Doğu’daki güç dengelerini değiştirebilecek tarihi bir dönüm noktası olduğunu söyledi ancak önümüzdeki ”zorlu günler” konusunda uyarıda bulundu.

Netanyahu yaptığı açıklamada ”Nasrallah bir terörist değildi, o bir teröristti” dedi.

”Nasrallah’ın öldürülmesi, belirlediğimiz hedeflere ulaşmak, kuzeyde yaşayanları güvenli bir şekilde evlerine döndürmek ve önümüzdeki yıllarda bölgedeki güç dengesini değiştirmek için gerekli bir adımdı.”

ABD Başkanı Joe Biden Nasrallah’ın öldürülmesini ”aralarında binlerce Amerikalı, İsrailli ve Lübnanlı sivilin de bulunduğu çok sayıda kurbanı için adaletin bir ölçüsü” olarak nitelendirirken Pentagon’a Amerika’nın bölgedeki savunma pozisyonunu güçlendirmesi talimatını verdi. Biden, ABD’nin ”İsrail’in Hizbullah, Hamas, Husiler ve İran destekli diğer terörist gruplara karşı kendini savunma hakkını tamamen desteklediğini” de sözlerine ekledi.

Ancak diğer dünya liderleri Nasrallah’ın suikastından duydukları endişeyi dile getirdiler. BM Genel Sekreteri António Guterres, Lübnan’daki ”dramatik tırmanış” karşısında ”ciddi endişe” duyduğunu söyleyerek istikrarsızlaşma tehlikesi konusunda uyarıda bulunan diğer liderlere katıldı.

Otuz yılı aşkın bir süredir Hizbullah’a liderlik eden Nasrallah, İsrail tarafından grubun Beyrut’un güney banliyösü Dahieh’deki yeraltı karargahına düzenlenen bir dizi saldırıda öldürüldü.

Hibya Haber Ajansı

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!