Rize
21 Eylül, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2394.8
  • BIST
    10065.4
  • BTC
    69315.19$

Karadeniz’de orman köylüleri zorlu kış şartlarında çalışıyor

Karadeniz’de orman köylüleri zorlu kış şartlarında çalışıyor
Giresun’da orman köylüleri, yüksek rakımda soğuk ve karlı hava şartlarında, bakım kesimi için damgalanan ağaçları keserek yaşamlarını sürdürüyor

Giresun'da orman köylüleri, kış mevsiminin getirdiği zorluklara rağmen bakım kesimi mesaisini sürdürüyor.

Dereli ilçesine bağlı Akkaya köyünde yaşayan orman köylüleri, sabahın ilk ışıklarıyla yola koyuluyor.

Ormana gelen işçiler, Giresun Orman Bölge Müdürlüğü Kulakkaya Orman İşletme Şefliği'nin bakım kesimi için damgaladığı ağaçları, güvenlik önlemi altında ve orman işletmesi görevlisinin gözetiminde motorlu testereyle keserek çelik halatlara bağlıyor.

Sürütücüyle yol yakınına kadar çekilen ağacın kabukları motorlu alet ve balta kullanılarak soyulduktan sonra parçalara bölünüyor. Elde edilen kütükler kamyonlara yüklenerek toplama alanlarına sevk ediliyor.

"Orman, köylünün gelir kapısı"

Akkaya Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selahattin Uzunoğlu, AA muhabirine, kış şartlarında köylülerle ormanda emek verdiklerini söyledi.

Ormanın, köylünün gelir kapısı olduğunu belirten Uzunoğlu, "Kış primleri güzel, sağ olsun Cumhurbaşkanımız iyi fiyat açıkladı, memnun olduk. Ormanlardan kuru ağaçları topluyoruz, bunlardan köyümüze gelir sağlıyoruz. Kooperatifimize kayıtlı 350 üye var, şu anda ormanda 30 kişi çalışıyor. Yazın da fidan dikimi yapıyoruz." dedi.

Uzunoğlu, fidanların zarar görmemesi açısından kış kesimlerinin daha uygun olduğunu kaydetti.

"Yamaçlarda 150 metre ağaç çekiyoruz"

Yıllardır ormanda çalışan Ziya Turhan ise işlerinin zorlu olduğunu, 6070 santimetre, bazen de 1 metre karda çalıştıklarını anlattı.

Turhan, Karadeniz'in 15002 bin rakım arasındaki ormanlarında soğuk havayla mücadele ederek işlerini yapmaya çalıştıklarını dile getirerek, "Yayla havasında soğuk rüzgarlar zorluyor. Bu iş biraz ağır olduğundan ağacı devirmek, çekmek zor işler. Sürütücüyle çekerken riskli yanları da var, halatların bize vurma riski, sakatlanma olasılığımız var. Bu konularda çok dikkatli olunması gerekiyor." diye konuştu.

Yamaçlarda 150 metre ağaç çektiklerini anlatan Turhan, "Bu şartlar altında geçimimizi sağlamak zorundayız. Bu iş bizim için gelir kapısı, başka bir gelirimiz yok." ifadelerini kullandı.

Turhan, ormanda çalışmalarını kolaylaştıran ve kendilerine her türlü desteği veren Giresun Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerine teşekkür etti.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!