Bursa Barosu, Mimarlar Odası Bursa Şubesi, DOĞADER, Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, Başkan Yardımcısı Av. Mert Dimili ve vatandaşlar adına Av. İsmail İşel, Gemlik’te kurulu Marmara Kimya Sanayii’nin derin deşarj projesinin iptali için dava açtı.
Davacılar ve akademik meslek odalarının temsilcileriyle Bursa milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Erkan Aydın ve Yüksel Özkan, Gemlik Belediye Başkan Yardımcıları Av. Mert Dimili ve Zeynep Akış Serintürk, Gemlik Belediye Meclis Üyeleri ve CHP Gemlik ilçe yöneticilerinin da katıldığı basın açıklaması Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Demokrasi Meydanı’nda yapıldı. Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun’un okuduğu basın açıklaması ”Marmara Denizi can çekişiyor, felaket müsilajla su üstüne çıktı, kıyıları kapladı ve aylarca içimiz acıyarak izledik. Bu acı tabloya rağmen önlem alması gerekenler, aksine girişimlerle Marmara Denizi’ne bir hançer daha saplamak için çalışıyorlar” dedi.
”Bu müdahale körfezi bataklığa çevirir”
Öztosun’dan sonra söz alan Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, ”Kamu kurumları, kamu kaynaklarını kullanarak, Marmara Denizi’ni insan kaynaklı atıklardan temizlemek için büyük yatırımlar yapıyor. Bu yatırımlar devam ederken, bizlerin paraları bu işler için harcanırken bir firmaya bu izni vermek yanlıştır” dedi.
Başkan Sertaslan şöyle konuştu:
”Sadece Gemlikliler mi bu konuda endişe ediyorlar diye düşünmüştük. Bu gün gördüğümüz tablo beni mutlu etti. Yalnız olmadığımızı bir kere daha anladık. Başta baromuz olmak üzere bütün katılımcılara teşekkür ediyorum. İşi siyasallaştırmamaya çalışıyoruz. Endişelerimiz, bilimsel ve akademik çalışmaların sonucu. İnatlaşma uğruna, bir işletmeye çevrede geri dönülmesi mümkün olmayan bir durum yaratma fırsatı verilmesin. Bunun gayretini gösteriyoruz. Yaptırdığımız çalışmalar, burada ortaya çıkma ihtimali olan şeyi tasavvur bile edemeyeceğimizi söylüyor. Çok yakın bir gelecekte, Gemlik Körfezi’ne, Marmara Denizi’ne suyun ısıtılmasına neden olacak en küçük bir müdahalenin dahi, körfezi bir bataklığa çevirme ihtimali olduğunu gösteriyor. Deniz yaşamının sona erme ihtimalinden bahsediyor. Dünyanın en kaliteli sofralık zeytinine ev sahipliği yapan Gemlik’in zeytini ne olacak, konuşmuyoruz bile. Ne olacağını hep birlikte yaşayıp göreceğiz eğer bu faaliyetler devam ederse.”
”Adalet tecelli edecek, çağrımız yanıt bulacak!”
”Bir yandan alınan kararlar gereği ilgili bakanlıklar ve kamu kurumları, derin deşarjdan vazgeçip sudaki azot ve fosfor yükünü azaltabilmek adına bir sürü yatırım yapıyor. Büyükşehir belediyemiz Orhangazi’de bu yıl yapacakları arıtmayla Orhangazi’den Gemlik’e gelen kirli suyu arıtacak. Kamu kendi kaynaklarını bu iş için mücadeleyle kullanıyor. Bir imzayla, bir firmaya gel kardeşim denizi istediğin hale getir diyerek onay veriyorlar. Hukuken takip edeceğiz. Bu konuda bir kamuoyu oluşması, konunun ciddiyetinin yurttaşlarımız tarafından anlaşılması için bu basın açıklaması çok kıymetli. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. İnşallah korktuğumuz başımıza gelmez. Adalet tecelli eder ve körfezimize dokunma çağrımız karşılığını bulur.”
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.