Rize
16 Eylül, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2394.8
  • BIST
    10065.4
  • BTC
    69315.19$

Küresel piyasalar yoğun veri haftasına temkinli başladı

Küresel piyasalar yoğun veri haftasına temkinli başladı
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sıkı para politikasını gevşetmeye başlayacağına dair beklentiler artarken, yıl sonuna kadar atılacak adımların büyüklüğü belirsizliğini koruyor. ABD’deki istihdam ve enflasyon verileri Fed’in kararlarını şekillendirecek. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) da bu yıl iki faiz indirimi yapması bekleniyor. Çin ve Japonya'daki imalat sanayi PMI verileri karışık bir seyir izlerken, Borsa İstanbul'da gözler Türkiye'nin ikinci çeyrek büyüme verilerine çevrildi.

Piyasalarda Fed’in Gevşeme Adımları ve Verilerle Şekillenen Görünüm

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sıkı para politikasını bu aydan itibaren yavaş yavaş gevşeteceği öngörülürken, yıl sonuna kadar atılacak adımların büyüklüğü belirsizliğini koruyor. Analistler, bu hafta açıklanacak istihdam ağırlıklı verilerin, Fed'in gelecek dönemdeki adımları konusunda belirleyici olabileceğini ve ABD ekonomisinin gidişatına ilişkin daha fazla bilgi vereceğini ifade ediyor.

Cuma günü açıklanan verilere göre, Fed’in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi temmuzda aylık bazda %0,2 artarken, yıllık bazda %2,6 ile tahminlerin altında kaldı. Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi ise ağustosta yukarı yönlü revize edilerek 67,9’a yükseldi. Tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi ise %2,9'dan %2,8'e gerileyerek Aralık 2020'den bu yana en düşük seviyeye ulaştı.

ABD'de açıklanan son veriler, Fed'in bu yıl birkaç kez faiz oranlarını düşürmesi için kapı aralarken, fiyat baskılarının azaldığı yönünde sinyaller veriyor. Para piyasalarındaki fiyatlamalara göre, Fed'in yıl sonuna kadar 100 baz puanlık faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Özellikle 50 baz puanlık faiz indiriminin kasım ya da aralıktaki toplantılarda yapılacağı öngörülüyor.

Kurumsal tarafta ise Goldman Sachs'ın iş gücünün %3 ila 4'ünü işten çıkarmayı planladığına dair haberler sonrası Banka hisseleri hafif bir yükselişle kapandı. Ayrıca, ABD basınında yer alan haberlere göre, Intel yöneticileri, zayıflayan işleri ele almak için yatırım bankacılarıyla stratejik seçenekler üzerinde çalışıyor. Bu haberlerin ardından Intel'in hisseleri %9,5 değer kazandı.

Bu gelişmelerin etkisiyle ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi %3,91 seviyesinden, dolar endeksi ise 101,7 seviyesinden kapanış yaptı. Altının ons fiyatı ise haftanın ilk işlem gününde %0,3 düşüşle 2.497 dolardan işlem görürken, Brent petrolün varil fiyatı %0,9 azalışla 76,2 dolara geriledi.

Cuma günü Dow Jones endeksi %0,55 yükselerek tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. S&P 500 endeksi %1,01, Nasdaq endeksi ise %1,13 değer kazandı. New York borsası ise İşçi Bayramı tatili nedeniyle bugün işlem görmeyecek.

Avrupa borsalarında ise karışık bir seyir öne çıkarken, gözler açıklanacak imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerine çevrildi. Cuma günü açıklanan verilere göre, Avro Bölgesi'nde enflasyon aylık %0,2 artarken, yıllık %2,2 ile son 3 yılın en düşük seviyesine geriledi. İşsizlik oranı ise %6,4 seviyesinde ölçüldü. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bu yıl içinde iki faiz indirimi daha yapması beklenirken, bölgede enflasyonist baskıların azalması üçüncü bir faiz indirimi ihtimalini güçlendirmeye devam ediyor.

Asya tarafında da haftanın ilk işlem gününde karışık bir seyir izlendi. Çin'de imalat sanayi PMI verileri ağustosta düşüş gösterirken, Japonya’da ise yükseldi. Analistler, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) önümüzdeki aylarda faiz artırımı yapacağı beklentilerinin arttığını ifade ediyor.

Borsa İstanbul'da ise BIST 100 endeksi, perşembe günü %0,78 artışla 9.833,22 puandan kapanırken, bugün gözler ikinci çeyrek büyüme verilerine çevrildi. Ekonomistler, Türkiye'nin Gayrisafi Yurt içi Hasıla'sının (GSYH) bu yılın ikinci çeyreğinde yıllık %3 arttığını tahmin ediyor. Ayrıca, yarın açıklanacak enflasyon verileri de yurt içi piyasanın odağında yer almaya devam ediyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler arasında Türkiye’nin ikinci çeyrek GSYH ve ağustos ayı imalat sanayi PMI verileri bulunuyor. Yurt dışı piyasalarda ise dünya genelinde açıklanacak imalat sanayi PMI verileri takip edilecek.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!