Rize
25 Eylül, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2394.8
  • BIST
    10065.4
  • BTC
    69315.19$

RESOB Başkanı Aksoy "Ahilik bilincini gelecek nesillere yaymalıyız"


RESOB Başkanı Aksoy "Ahilik bilincini gelecek nesillere yaymalıyız"
Ahilik Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinlikte konuşan Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Güven Aksoy ahilik bilincinin yaygınlaşması gerektiğini söyledi 

Bu yıl 37.'si düzenlenen Ahilik Haftası dolayısıyla Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği tarafından bir dizi etkinlik düzenlendi.  
İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda ahiliğin önemi vurgulandı. Rize Valisi ihsan Selim Baydaş, Belediye Başkanı Rahmi Metin, İl Emniyet Müdürü Murat Türesin, Jandarma Komutanı Albay Ali Güngör, RESOB Başkanı Güven Aksoy, daire amirleri, STK temsilcileri, davetliler ve öğrencilerin katıldığı programda 'Yılın Ahisi' seçilen ayakkabı ustası Ahmet Akbulut, yılın kalfası Eren Mercan, yılın çırağı Nazım Dilsiz'e hediyeleri verildi. 

"Ahilik kültürünü yaşatmak için mücadelemiz sürecek"

Törende bir konuşma yapan Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Güven Aksoy  37. Ahilik Haftasının Rize'de de coşkuyla kutlandığını belirterek " Ahilik kültürünü esnaf sanatkârımıza ve  bizden sonraki nesillere  anlatmak, yaymak zorundayız.Teknolojinin çok önde olduğu bir devirde, ahilik kültüründeki bu ahlaki değerleri esnaf sanatkara taşımak tabii ki Esnaf Sanatkarlar Birliği olarak bizim görevimiz. Yaptığımız etkinliklerde öğrencilerle buluşturduğumız ahi kültürünü yaşatan ustalarımızın verdiği mesajlar çok önemliydi. Yarın meslekleri ellerine alacak olan öğrencilerimizin de ahilik kültürü ve bilinci ile mesleğe atılmalarını ve yaşamlarını sürdürmelerini umut ediyoruz.  Öğrencilerimize tavsiyem yaptığınız işi ahlaklı yapınki ilerde iyi bir esnaf, iyi bir sanatkar, iyi bir bürokrat olun.Bizimde bu yönde mücadelemiz sürecek" dedi.


RTEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden Dr. Kübra Mert Mahan ahilik kültürünün ortaya çıkış serüvenini anlatarak ahiliğin ortaya çıktığı bölgelerde eğitimden, askeri faaliyetlere, ahlaki değerlerden sosyal yaşama, üretimden pazarlamaya kadar pek çok farklı alanda faaliyette bulunduğunu belirtip katılımcılara süreçleri anlattı.

Rize

"Manadan maddeye doğru geldik, geçiyoruz"

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin  "Ahilğin çıkış sürecinden çok farklı bir sosyoekonomik bir yapı, hayata, dine, tabiata, yaratıcıya çok farklı açıdan bakan bir yüzyılda bunun ekonomisinde şimdi gençlerimize Ahiliği anlatabilmek, o günkü davranış kodlarının sebebini ortaya koyabilmeye çalışıyoruz. Zor bir şey. Çünkü manadan maddeye doğru geldik, geçiyoruz.   Mesela ahillikte büyüklerinden önce söz başlama denir, şimdi biz sermayesi büyük olandan söz vermeye başlıyoruz. Ahilikte dünya malına tahah etme var şimdi tam aksine, daha çok kar etmek için, daha çok kazanmak için mücadele ediyoruz.  Onun için farklı bir yüzyılda, farklı bir ruh halinin insanlarının yaşadığı bir davranış modelindeyiz" ifadelerini kullandı.

"21. yüzyılla ahilik dengesini kurmalıyız"

Rize Valisi İhsan Selim Baydaş " Bir tarafta bizim yirmi birinci yüzyılın bize öğretilen öğretileri ve doktrinleri var.  Bir yandan da geleneğimizde, kültürümüzde bize ait olan ve bizle devam etmesi gereken kültürümüz var. Karşımızda bizi kendi çarkları içinde öğütülmeye zorlayan 21. yüzyıl var, sermaye piyasası var. Adeta yamyamlığa zorlayan kendi cinsini, kendi hemcinsini yemeye zorlayan vahşi kapitalizm var. Ama bir taraftada bizim bin yıldır bizi ayakta tutan bir geçmişimiz var, örfümüz,kültürümüz, hukukumuz var. Bu ikisinin arasındaki dengeyi, güzelliği kurabilmemiz lazım" dedi. 

Ahilik Haftası dolayısıyla hazırlanan program  Ahi Kavurma-Pilavının Vali İhsan Selim Baydaş ve Belediye Başkanı Rahmi Metin tarafından ikram edilmesi ile sona erdi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!