Rize
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2394.8
  • BIST
    10065.4
  • BTC
    69315.19$

Rize'de Trafikte Güvenlik İçin Yeni Adım: Ortalama Hız İhlal Tespit Sistemleri Devrede


Rize'de Trafikte Güvenlik İçin Yeni Adım: Ortalama Hız İhlal Tespit Sistemleri Devrede
Emniyet Genel Müdürlüğü, "Vizyon Sıfır" ve "Güvenli Sistem" yaklaşımları doğrultusunda 2021-2030 Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi kapsamında Rize'de yeni "Ortalama Hız İhlal Tespit Sistemleri" kurdu. Rize'de İyidere ile Rize Merkez Boğaz Mahallesi ve Gündoğdu ile Fındıklı arasında dört hız koridoru oluşturuldu. Bu sistemler, 1 Haziran 2024'ten itibaren hız ihlallerini tespit etmeye başlayacak. Araç cinsine göre belirlenen hız limitleri ve trafik işaret levhaları ile sürücülerin bilgilendirilmesi sağlandı. Bu adımla, trafik güvenliği algısının güçlendirilmesi ve kazaların önlenmesi hedefleniyor.

Trafikte Güvenlik İçin Yeni Adımlar: Rize’de Ortalama Hız İhlal Tespit Sistemleri Devrede

Türkiye'de trafik güvenliğini artırmak amacıyla hayata geçirilen "Vizyon Sıfır" ve "Güvenli Sistem" yaklaşımları doğrultusunda hazırlanan 2021-2030 Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi çerçevesinde yeni bir adım atıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından şehirlerarası karayollarında hızdan kaynaklanan trafik kazalarını önlemek ve güvenli trafik akışını sağlamak amacıyla "Ortalama Hız İhlal Tespit Sistemleri" kuruluyor.

Bu kapsamda, Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu ve Samsun illerinde yapılan saha çalışmaları sonucunda belirlenen Plaka Tanıma Sistemi (PTS) noktaları arasında ortalama hız ihlal tespit sistemlerinin kurulumu tamamlandı. Rize ili sınırları içinde ise İyidere İlçesi ile Rize Merkez Boğaz Mahallesi arasında ve Gündoğdu ile Fındıklı arasında olmak üzere toplam dört adet hız koridoru oluşturuldu:

İyidere PTS – Rize Merkez Boğaz Mahallesi PTS**: 14.901 metre
Rize Merkez Boğaz Mahallesi PTS - İyidere PTS**: 14.951 metre
Gündoğdu PTS – Fındıklı PTS**: 56.701 metre
Fındıklı PTS – Gündoğdu PTS**: 56.661 metre

Hız Sınırları ve Denetimler

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 100’üncü maddesi uyarınca, bu hız koridorlarında araç cinsine göre uygulanacak hız limitleri şu şekilde belirlenmiştir:

- Otomobil: 110 km/s

- Panelvan: 100 km/s

- Kamyon, Kamyonet: 85 km/s

- Çekici + Yarı Römork: 75 km/s

- Otobüs, Minibüs: 90 km/s

Hız koridorlarının başlangıç noktalarına sürücülerin bilgilendirilmesi amacıyla trafik işaret ve uyarı levhaları yerleştirilmiştir. Bu sistemler, 1 Haziran 2024 tarihinden itibaren hız ihlallerini tespit etmek amacıyla trafik denetimlerinde kullanılmaya başlanacaktır.

Trafik Güvenliği ve Denetimlerin Amacı

Elektronik Denetleme Sistemleri ile yapılan hız ihlali denetimlerinde, sürücüler üzerinde trafik güvenliği algısının güçlendirilmesi ve algılanan yakalanma risk duygusunun artırılması hedeflenmektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü, vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanmasının öncelikleri olduğunu vurgularken, sürücülerin yasal hız sınırları başta olmak üzere tüm trafik kurallarına uymaları hususunda kamuoyuna saygıyla duyuruda bulunmuştur.

Rize ve çevresindeki sürücülerin yeni hız ihlal tespit sistemlerine uyum sağlaması, bölgedeki trafik güvenliğini artıracak ve olası kazaların önlenmesine önemli katkı sağlayacaktır.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!