Covid-19'a karşı aşı geliştiren BioNTech'in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci, kansere karşı mRNA aşıların 2030’a kadar hazır olabileceğini söyledi. BBC'ye konuşan bilim insanları, BioNTech'in Covid aşısının temelini oluşturan mRNA teknolojisinin kanser hücrelerini hedeflemek için kullanılabileceğini aktardı. mRNA temelli kanser aşılarının ne zaman hazır olabileceğine ilişkin soruyu yanıtlayan Prof. Dr. Şahin, “2030'a kadar hazır olabilir” dedi.
'AYNI YAKLAŞIM UYGULANABİLİR'
BioNTech'in kurucu ortağı ve şirketin baş tıbbi sorumlusu Prof. Dr. Türeci, bağışıklık sistemini kanser hücrelerini tespit etmeye ve yok etmeye hazırlamak için Covid-19 aşılarında kullanılan yaklaşımının uygulanabileceğini dile getirdi. Türeci, kanser aşısı çalışmalarında bir kesinlikten bahsedilemeyeceğini söyleyerek, “Bilim insanları olarak bir kansere çare bulduk demekten her zaman çekiniyoruz. Birçok dönüm noktası oldu ve üzerinde çalışmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.
'COVİD-19 DENEYİMİMİZ, KANSER ÇALIŞMALARINI HIZLANDIRDI'
BBC’den Laura Kuenssberg’in sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Türeci, “On yıllardır kanser aşısı geliştirmek için uğraşıyoruz. Ve bir anda karşımıza Covid-19 çıktı. Covid-19 aşısı geliştirirken deneyimimiz, kanser çalışmalarımızı hızlandırdı. Artık, bağışıklık sisteminin çok sayıda insanda mRNA’ya nasıl tepki verdiğini öğrendik" açıklamasında bulundu. BioNTech, Covid-19 salgınından önce mRNA kanser aşıları üzerinde çalışıyordu. Salgınla birlikte çalışmalarını Covid aşısına odaklayan şirket, şimdi yeniden kanser aşısında klinik testlere başladı.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.