Rize
08 Eylül, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2394.8
  • BIST
    10065.4
  • BTC
    69315.19$

Dutxe’de Formulaz

22 Haziran 2024, Cumartesi 12:37

Karadeniz’e kocaman merhaba! Sağlık nedenleri malum, çay dönemi olduğu için yazılarıma ara verdim. Sizlere bu haftaki yazımda, çocukluğumuzda oynadığımız ama benim hiç yapamadığım, ağabeylerimin ve tüm akrabalarımın yaptığı, uzaktan izlediğim tahta arabaları anlatmak istiyorum. 

Hepimizin bildiği Formulaz yarışları... Çocukken biraz sakar olduğum için hiç izin verilmezdi, düşerim diye korkarlardı. Hatta arabaya yaklaştığım anda abim koşarak gelir ve arabalar saklanırdı. Ama şu anda köyümün gençleri, tahta arabaları öyle güzel tanıttılar ki, Formulaz diye dünyaya yayıldı haberleri. El emeği, göz nuru tahta arabalarımız çocukluk yıllarının vazgeçilmezleriydi. Günümüz teknoloji imkanları ve yeni nesil oyuncaklar, dijital ortam bu değerlerimizden iyice uzaklaştırdı bizi. Yeni nesil tahta arabaları bilmiyor bile. 
Bundan 15 yıl önce, şu anki Formulaz Dernek Başkanı Murat Gül, kardeşine tahta araba yapar ve yaparken de çocukluk yılları aklına gelir. Köydeki tüm gençleri ayaklandırır ve bayramda herkes araba yapar, ilk yarış yapılır. İlk yarış yapıldığında gençlerin imkanları kısıtlı olduğundan, köydeki kadınlar hazırladıkları yöresel yemekleri ikram ederdi. Bir yıl sonra Formulaz Derneği kuruldu. Sosyal medyada paylaşılan bir video ile başlayan serüven, 15 yıl oldu. Tahta arabalar 80 km hıza ulaşıyor. Eğer bu yarışlarda iddialı iseniz, bu dik yamaçtan fren yapmadan inmeniz gerekir. 

Formulaz, Dutxe’de doğan ve köy halkının genci yaşlısı, kadını erkeği tüm Tuncalının elinde büyümüş ve 15 yaşına gelmiş çocuğudur. En başta unutulmaya yüz tutmuş değerimiz olan tahta arabaları gün yüzüne çıkaran ve gelecek nesillere tahta arabalarımızı aşılayarak, yarışırken kıl çorap ve kara lastik giyinerek yöresel kıyafetlerimizi tanıtan, tüm dünyadan yarışmacı ve seyirci çeken bu yarışları dünya geneline tanıtan Formulaz Derneği Kurucu Başkanı Niyazi Gül’e, şu anki başkanımız Murat Gül ve ekibine çok teşekkür ederiz
 

Yorumlar

  • yorum avatar
    Sultan topcu
    22-06-2024 13:54

    Eline yüreğine sağlık ablam

  • yorum avatar
    Leyla
    22-06-2024 13:38

    Tebrıkler yıne guzel bir anlatım olmus???

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum